Táto roláda obsahuje šťavnaté mäso z morčacích pŕs, ktoré je zatočené okolo zmesi čerstvých byliniek, kukuričného chleba, jabĺk a chrumkavej bravčovej klobásy. To si jednoducho musíte zamilovať!
INGREDIENCIA
- 2 stredné stopky stonkového zeleru
- 1 stredná cibuľa
- 1 stredné sladké jablko
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate a ďalšie na ozdobu
- 1 lyžica čerstvých lístkov šalvie a ďalšie na ozdobu
- 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu a ďalšie na ozdobu
- 3 lyžice masla
- 3 lyžičky soli
- 230 g bravčovej klobásy
- 110 g kukuričného chleba
- 1 veľké morčacie prsia bez kosti, s kožou (cca 2 kg)
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 2 lyžice oleja
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
POSTUP
- Umiestnite rošt doprostred rúry a zahrejte na 175 °C.
- Do veľkej misy dajte najemno nakrájaný stopkový zeler, cibuľu, nasekaný cesnak a jablko.
- Rozpustite 2 lyžice masla na veľkej panvici na stredne vysokej teplote.
- Pridajte cibuľovú zmes a 1 lyžičku soli.
- Varte za občasného miešania do mäkka asi 10 minút.
- Vráťte zmes do veľkej misy.
- Do panvice pridajte zvyšnú lyžicu masla a rozpustite.
- Pridajte bravčovú klobásu (v prípade potreby najprv odstráňte črievka) a varte, pričom klobásu nalámte drevenou lyžicou na malé kúsky, kým nezhnedne a nebude prevarená, 6 až 8 minút.
- Preložte do misy s cibuľou.
- Do misy rozdrobte aj kukuričný chlieb na veľmi malé kúsky o veľkosti strúhanky.
- Bylinky na roládu nasekajte, premiešajte a pridajte do misy.
- Položte 1 celé vykostené morčacie prsník s kožou kožou dole na doštičku dlhšou stranou bližšie k vám.
- Morku prikryte 2 mierne sa prekrývajúcimi listami plastovej fólie.
- Plochou stranou paličky na mäso prsník naklepte, pokiaľ nebude mať rovnomernú hrúbku cca centimeter.
- Mäso z oboch strán ochuťte zvyšnými 2 lyžičkami soli.
- Preneste náplň na mäso a rozotrite do rovnomernej vrstvy, pričom po celom obvode ponechajte centimetrový okraj.
- Morku zrolujte zdola nahor pevne do kláta a urovnajte švom dole, konce zastrčte.
- Zviažte kuchynským povrázkom, raz po dĺžke rolády a potom po šírke v 5 cm intervaloch.
- Nalejte 1 šálku kuracieho vývaru do pekáča s rozmermi 23 x 33 cm.
- Roládu položte do stredu pekáča švom dole.
- Osušte ju a potom potrite vrch 2 lyžicami oleja.
- Posypeme 1/4 lyžičky čierneho korenia.
- Pečte, pokiaľ nie je koža zlatisto hnedá a vnútorná teplota nedosahuje aspoň 71 °C, 70 až 80 minút.
- Preložte na doštičku a nechajte aspoň 10 minút odpočívať.
- Vývar a šťavu z pekáča použite ako omáčku.
- Odrežte a odstráňte kuchynský povrázok, potom roládu nakrájajte priečne na centimeter hrubé plátky.
- Ozdobte zvyšnými nasekanými čerstvými bylinkami.