Perfektný sviatočný pokrm, s ktorým urobíte veľa parády! Lahodná morčacia roláda plnená zmesou kelu a slaniny je jednoduchá a navyše si skvele pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 2 morčacie prsia bez kosti (cca 1 kg každé)
- 5 prúžkov silne nakrájanej slaniny
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 vetvičky tymiánu
- 6 lístkov šalvie nakrájaných najemno
- 140 g kelu, nahrubo nakrájané
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 110 g strúhaného parmezánu
Na potretie rolády:
- 4 lyžice masla
- 2 vetvičky tymiánu
- 3 listy šalvie
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Zahrejte panvicu na strednom plameni.
- Pridajte slaninu a opekajte, kým nebude hnedá a chrumkavá z oboch strán, 6–8 minút. Vyberte slaninu a dajte bokom.
- Tuk zo slaniny nechajte na panvici a pridajte cibuľu, soľ a korenie.
- Smažte, kým cibuľa nezmäkne, 5 minút.
- Pridajte cesnak, tymian a šalviu a jednu minútu restujte.
- Pridajte kel a pokračujte v restovaní, kým kel nezačne vädnúť a mäknúť, 5 minút.
- Odoberte z platne a dajte bokom vychladnúť.
- Akonáhle zmes vychladne na izbovú teplotu, pridajte citrónovú šťavu a syr.
- Premiešajte.
- Vykostené morčacie prsia položte kožou dole.
- Ostrým nožom rozrežte prsia ako otvorenú knihu.
- Takto otvorené prsia položte vedľa seba, aby vám vzniklo jedno veľké prsia.
- Môžete použiť namiesto toho aj jedno veľké (cca 2 kg).
- Morku osoľte, okoreňte a položte na ňu pripravenú plnku.
- Začnete rolovať pri kratšom konci.
- Uistite sa, že vo vnútri rolády nie je zrolovaná žiadna morčacia koža a prebytočnú kožu odrežte.
- Použite šesť 25 cm kusov potravinárskeho povrázku, aby ste roládu pevne zaistili.
- Vložte do pekáča.
- Roládu upečte v predhriatej rúre.
- Každých 20 minút potrite rozpusteným bylinkovým maslom, ktoré si pripravíte tak, že rozpustíte 4 lyžice masla s dvoma vetvičkami tymiánu a tromi lístkami šalvie, a necháte 10 minút lúhovať.
- Pečte, pokiaľ koža nie je tmavo hnedá a mäso nebude mať uprostred teplotu cca 62 °C, asi 1 až 1 a ½ hodiny.
- Vyberte z rúry a zakryte fóliou.
- Pred krájaním nechajte roládu 20 minút odpočinúť.
- Užite si to!
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie na titánové panvice . V čom tkvie ich výhody a ktorá sa stala favoritom? Prečítajte si viac!