Tento luxusný recept na tak trochu netradičné rizoto si obľúbite! Naučíme vás, ako cirok uvariť tak, aby ste mali tú skvelú hustú, krémovú konzistenciu, na ktorú ste pri klasickom rizota zvyknutí. Skvele sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanej rybe, pečenému kurčaťu či dusenému mäsu.
Ingrediencie
- 6 šálok kuracieho vývaru (alebo zeleninového, ak pripravujete vegetariánsky pokrm)
- 5 šálok vody
- 1 lyžica masla
- ½ šálky nasekané šalotky
- 1 a ½ šálky zŕn bieleho ciroku, namočených cez noc
- ½ šálky suchého bieleho vína (ako je Sauvignon Blanc)
- 1 šálka nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu
- soľ a korenie na dochutenie
- strúhaný čerstvý muškátový oriešok, podľa chuti
Postup
- Zmiešajte vývar a vodu v hrnci, priveďte zakryté do varu na strednom plameni, potom znížte na plameň na stredne nízky a pokračujte vo varení.
- V hrnci na polievku rozohrejte maslo.
- Pridajte šalotku a restujte do zmäknutia, 3 minúty.
- Pridajte cirok a varte za stáleho miešania asi 3–4 minúty.
- Vmiešajte 1 šálku teplej zmesi vývaru a vody do ciroku a za stáleho miešania varte, kým sa tekutina takmer nevstrebe, 15 minút.
- Vmiešajte ďalšiu 1 a ½ šálky teplej vývarovej zmesi, znížte teplotu na stredne nízku, zakryte a varte 15 minút, počas toho raz premiešajte.
- Odkryte hrniec a varte za stáleho miešania 1 minútu, potom vmiešajte ďalšie 1 a ½ šálky zmesi vývaru; zakryte a varte 15 minút, počas toho raz premiešajte.
- Opakujte proces pridávania vývaru, varenia a miešania, kým nespotrebujete všetku zmes vývaru a vody a cirok nebude jemný a krémový, asi ešte 45 minút.
- Do rizota vmiešajte víno a za stáleho miešania varte asi 4 minúty do krémova.
- Vmiešajte parmezán a rozmarín; dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a prípadne ďalším rozmarínom.
- Podávajte posypané parmezánom ako samostatné jedlo alebo ako skvelú prílohu k mäsu či rybe.
Máme pre vás aj skvelé a zdravé recepty na kaše z ovsených vločiek v sladkých a slaných variantoch. Inšpirujte sa!