Kto si rád vychutná dobrú polievku a zároveň s tým je fanúšikom cesnaku, ten uvíta tento skvelý a hlavne jednoduchý recept na rumunskú polievku, ktorá je cesnakom priam nadupaná. Zahreje, pohladí chuťové poháriky a ešte to môže byť účinná prevencia počas obdobia chrípok či prechladnutia.
Ingrediencie:
- 5 palíc cesnaku
- 2 veľké mrkvy
- 1 stredne veľká žltá cibuľa
- 1 veľký zemiak
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 – 1 1/2 litra vody
- 1 polievková lyžica masla
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúry na 180 °C.
- Potom vezmeme celé palice cesnaku, odrežeme im vrch, aby sa obnažili jednotlivé strúčiky.
- Takto pripravený cesnak položíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry a pečieme po dobu 20 až 25 minút.
- Medzitým očistíme všetku zostávajúcu zeleninu a dáme ju do hrnca.
- Prelejeme vodou a necháme variť cca 30 minút.
- Akonáhle je cesnak upečený, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
- Rozdelíme ho na jednotlivé strúčiky a olúpeme.
- Keď je zelenina uvarená, vložíme ju do mixéra, potom prihodíme olúpaný cesnak a zmäknuté maslo.
- Zapneme na najvyšší stupeň a polievku dôkladne rozmixujeme, až bude hladká a jemná.
- Keď bude polievka až príliš hustá, môžeme pridať trochu uvarenej vody.
- Potom ju rozdelíme do misiek, pokvapkáme trochou olivového oleja a zasypeme petržlenovou vňaťou.
- Podávame s čerstvo upečeným chlebom alebo napríklad opečenou bagetou.