Rumunský harlekýn tortu

Rumunský harlekýn tortu

Tak trochu iný variant tohto zákusku. Tentoraz sme sa inšpirovali viac na východe a to presnejšie v Rumunsku. Tento recept na šľahačkovú tortu obsahuje len minimálne množstvo smotany, ale aj napriek tomu je výborný. Torta je skôr inšpirovaná talianskou komediálnou postavou a jej farebným výzorom, než typickou šľahačkovou bombou.

Na cesto

  1. 250 g masla (zmäknutého)
  2. 2 vajcia
  3. 85 g kyslej smotany
  4. 150 g práškového cukru
  5. 2 lyžice vanilkového cukru
  6. 525 g hladkej múky
  7. 3 lyžičky prášku do pečiva

Na náplň

  1. 400 g slivkového lekváru
  2. 200 g marhuľového džemu

Na glazúru

  1. 4 žĺtky
  2. 100 g práškového cukru
  3. Lyžica citrónovej šťavy
  4. ½ lyžičky vanilkového extraktu
  5. 150-200 g farebný posyp pre hornú vrstvu (nepovinné)

Postup

  1. Do misy umiestnime maslo, vajcia, smotanu, cukor a vanilkový cukor
  2. Všetko mixujeme, do krémovej konzistencie
  3. Vo vedľajšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva
  4. Suché ingrediencie potom primiešame k zvyšku mokrým ingredienciám
  5. Zmes vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a prehniteme
  6. Hladké cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho na hodinu oddýchnuť do chladničky.
  7. Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
  8. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely a tie vyvaľkáme na rovnako veľké obdĺžniky (cca 23×30 cm)
  9. Tie potom umiestnime na plech a dáme piecť do rúry na 10 minút
  10. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť
  11. Keď máme korpusy upečené a vychladnuté, potrieme ich striedavo marmeládami
  12. Prvé poschodie bude lekvárové, druhé bude marhuľové a tretie opäť lekvárové
  13. Posledný korpus položíme navrch a jemne ho pritlačíme k ostatným
  14. Na glazúru zmiešame žĺtky, práškový cukor, šťavu z citróna a extrakt z vanilky
  15. Vrchný korpus začneme potierať glazúrou
  16. Tortu ozdobíme farebnou posypkou a tortu necháme odpočinúť, kým glazúra nezaschne

Torta sa musí robiť minimálne dva dni, najlepšie tri dni vopred.
Zákusok môžeme posypať aj opraženými a nasekanými orechmi ľubovoľného druhu alebo čokoládovou posypkou.

Alternatívny variant šľahačkovej torty na rumunský spôsob.
Zdroj: whereismyspoon.co

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.