Tak trochu iný variant tohto zákusku. Tentoraz sme sa inšpirovali viac na východe a to presnejšie v Rumunsku. Tento recept na šľahačkovú tortu obsahuje len minimálne množstvo smotany, ale aj napriek tomu je výborný. Torta je skôr inšpirovaná talianskou komediálnou postavou a jej farebným výzorom, než typickou šľahačkovou bombou.
Na cesto
- 250 g masla (zmäknutého)
- 2 vajcia
- 85 g kyslej smotany
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 525 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
Na náplň
- 400 g slivkového lekváru
- 200 g marhuľového džemu
Na glazúru
- 4 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- Lyžica citrónovej šťavy
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 150-200 g farebný posyp pre hornú vrstvu (nepovinné)
Postup
- Do misy umiestnime maslo, vajcia, smotanu, cukor a vanilkový cukor
- Všetko mixujeme, do krémovej konzistencie
- Vo vedľajšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva
- Suché ingrediencie potom primiešame k zvyšku mokrým ingredienciám
- Zmes vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a prehniteme
- Hladké cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho na hodinu oddýchnuť do chladničky.
- Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
- Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely a tie vyvaľkáme na rovnako veľké obdĺžniky (cca 23×30 cm)
- Tie potom umiestnime na plech a dáme piecť do rúry na 10 minút
- Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť
- Keď máme korpusy upečené a vychladnuté, potrieme ich striedavo marmeládami
- Prvé poschodie bude lekvárové, druhé bude marhuľové a tretie opäť lekvárové
- Posledný korpus položíme navrch a jemne ho pritlačíme k ostatným
- Na glazúru zmiešame žĺtky, práškový cukor, šťavu z citróna a extrakt z vanilky
- Vrchný korpus začneme potierať glazúrou
- Tortu ozdobíme farebnou posypkou a tortu necháme odpočinúť, kým glazúra nezaschne
Torta sa musí robiť minimálne dva dni, najlepšie tri dni vopred.
Zákusok môžeme posypať aj opraženými a nasekanými orechmi ľubovoľného druhu alebo čokoládovou posypkou.