Ruský vegetariánsky pilaf

Ruský vegetariánsky pilaf

Užite si dokonale uvarenú ryžu spolu so sušeným ovocím a chrumkavými orieškami. Skvele sa hodí na akúkoľvek slávnostnú hostinu!

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky dlhozrnnej alebo basmati ryže
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 5 cm kúsok zázvoru alebo 2 lyžičky sušeného zázvoru
  • 2 lyžičky mletého koriandra
  • 3 lyžičky soli a viac podľa chuti
  • ½ šálky hrozienok
  • ½ šálky sušených marhúľ
  • ½ šálky sušených sliviek alebo iného sušeného ovocia podľa vášho výberu
  • ¼ šálky nasekaných mandlí alebo pistácií
  • petržlenová vňať alebo koriander (voliteľne)

Postup

  • Namočte ryžu cez noc alebo aspoň na pár hodín.
  • Zahrejte veľký hrniec s ťažkým dnom na strednom plameni.
  • Do hrnca pridajte 1 lyžicu oleja.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a pridajte do hrnca.
  • Smažte cibuľu, kým nezozlátne, asi päť minút.
  • Znížte plameň.
  • K cibuli pridajte nastrúhaný čerstvý alebo sušený zázvor, koriander a 1 lyžičku soli.
  • Premiešajte a restujte ďalšie 2 minúty.
  • Mrkva postrúhajte najemno.
  • Pridajte do hrnca a nechajte 5 minút zmäknúť.
  • Všetko sušené ovocie nakrájajte na rovnako veľké kúsky.
  • Pridajte ich do hrnca s takým množstvom vody, aby bolo zakryté, dobre premiešajte a nechajte variť na miernom strednom ohni 10 minút.
  • Zlejte ryžu a vmiešajte ďalšie 2 lyžičky soli.
  • Pridajte ryžu do hrnca, ale nemiešajte.
  • Pridajte 1 lyžicu oleja a len toľko vody, aby pokryla ryžu, plus ďalších 5 cm.
  • Koncom varešky prepichnite päť až šesť otvorov v ryži až na dno hrnca.
  • To pomôže uvoľniť paru a variť všetko rovnomerne.
  • Na hrniec položte čistú kuchynskú utierku a prikryte tesne priliehajúcu.
  • Varte na strednom plameni asi 5–10 minút a potom znížte teplotu na nízku.
  • Nechajte pomaly variť, bez miešania alebo pozerania do hrnca, kým nie je ryža uvarená, asi 35–40 minút.
  • Vypnite sporák a nechajte pilaf odpočívať asi 15 minút bez sňatia pokrievky.
  • Potom skontrolujte, či je hotový av prípade potreby ho nechajte variť o 10 minút dlhšie.
  • Na podávanie si vyberte veľký tanier, ktorý je väčší ako obvod vášho hrnca.
  • Zakryte hornú časť hrnca s ryžou tanierom, lícom dole, a hrniec otočte.
  • Jemne hrncom zatraste a nechajte ryžu dopadnúť na tanier so zeleninou navrchu.
  • Podľa potreby ozdobte nasekanými mandľami alebo pistáciami a nasekaným koriandrom či petržlenovou vňaťou.
Ryža so zeleninou, sušeným ovocím a chrumkavými orieškami na plechu s vareškou.
www.immigrantstable.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.