Užite si dokonale uvarenú ryžu spolu so sušeným ovocím a chrumkavými orieškami. Skvele sa hodí na akúkoľvek slávnostnú hostinu!
Čo budete potrebovať
- 2 šálky dlhozrnnej alebo basmati ryže
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 5 cm kúsok zázvoru alebo 2 lyžičky sušeného zázvoru
- 2 lyžičky mletého koriandra
- 3 lyžičky soli a viac podľa chuti
- ½ šálky hrozienok
- ½ šálky sušených marhúľ
- ½ šálky sušených sliviek alebo iného sušeného ovocia podľa vášho výberu
- ¼ šálky nasekaných mandlí alebo pistácií
- petržlenová vňať alebo koriander (voliteľne)
Postup
- Namočte ryžu cez noc alebo aspoň na pár hodín.
- Zahrejte veľký hrniec s ťažkým dnom na strednom plameni.
- Do hrnca pridajte 1 lyžicu oleja.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a pridajte do hrnca.
- Smažte cibuľu, kým nezozlátne, asi päť minút.
- Znížte plameň.
- K cibuli pridajte nastrúhaný čerstvý alebo sušený zázvor, koriander a 1 lyžičku soli.
- Premiešajte a restujte ďalšie 2 minúty.
- Mrkva postrúhajte najemno.
- Pridajte do hrnca a nechajte 5 minút zmäknúť.
- Všetko sušené ovocie nakrájajte na rovnako veľké kúsky.
- Pridajte ich do hrnca s takým množstvom vody, aby bolo zakryté, dobre premiešajte a nechajte variť na miernom strednom ohni 10 minút.
- Zlejte ryžu a vmiešajte ďalšie 2 lyžičky soli.
- Pridajte ryžu do hrnca, ale nemiešajte.
- Pridajte 1 lyžicu oleja a len toľko vody, aby pokryla ryžu, plus ďalších 5 cm.
- Koncom varešky prepichnite päť až šesť otvorov v ryži až na dno hrnca.
- To pomôže uvoľniť paru a variť všetko rovnomerne.
- Na hrniec položte čistú kuchynskú utierku a prikryte tesne priliehajúcu.
- Varte na strednom plameni asi 5–10 minút a potom znížte teplotu na nízku.
- Nechajte pomaly variť, bez miešania alebo pozerania do hrnca, kým nie je ryža uvarená, asi 35–40 minút.
- Vypnite sporák a nechajte pilaf odpočívať asi 15 minút bez sňatia pokrievky.
- Potom skontrolujte, či je hotový av prípade potreby ho nechajte variť o 10 minút dlhšie.
- Na podávanie si vyberte veľký tanier, ktorý je väčší ako obvod vášho hrnca.
- Zakryte hornú časť hrnca s ryžou tanierom, lícom dole, a hrniec otočte.
- Jemne hrncom zatraste a nechajte ryžu dopadnúť na tanier so zeleninou navrchu.
- Podľa potreby ozdobte nasekanými mandľami alebo pistáciami a nasekaným koriandrom či petržlenovou vňaťou.