Táto zeleninová polievka s bielymi fazuľami je výdatná a zdravá a skvele sa hodí na večeru či na obed kedykoľvek počas pracovného týždňa. Navyše je vegánska, bez lepku, bez oleja as nízkym obsahom tuku!
INGREDIENCIA
- 1/4 šálky vody alebo 2 lyžice olivového (na restovanie)
- 2 póry (biele a svetlo zelené časti), nakrájané na plátky a opláchnuté
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
- 2 – 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica provensálskeho korenia
- 425 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 5 – 6 šálok zeleninového vývaru alebo vody
- 500 g zemiakov, nakrájaných na kocky
- 1/2 hlávky bielej kapusty (asi 4 šálky), nakrájanej na plátky
- 3 šálky varených bielych fazule alebo 2 plechovky (425 g každá), scedených a opláchnutých
- soľ a čerstvo drvené korenie podľa chuti
- 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu
POSTUP
- Odrežte koreňový koniec póru a tmavo zelené časti.
- Rozkrojte póry pozdĺžne napoly.
- Dajte pod studenou tečúcou vodou a pri oplachovaní otvorte jednotlivé vrstvy, aby ste odstránili prípadné nečistoty.
- Položte póry na rovný povrch a nakrájajte na tenké plátky vodorovne (na šírku).
- Vo veľkom hrnci rozohrejte vodu/olej na strednú až stredne vysokú teplotu, pridajte pór, mrkvu a stopkový zeler a restujte 5 minút.
- Pridajte cesnak, provensálske korenie a restujte ešte 1 minútu.
- Pridajte paradajky, zemiaky, kapusta, fazuľa a zeleninový vývar.
- Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu na minimum a varte 20 – 30 minút, alebo kým zemiaky a kapusta nezmäknú.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa potreby.
- Podávajte ozdobené petržlenovou vňaťou spolu s čerstvým chlebom.