Ružičkový kel je typická zimná zelenina. Je ale super zdravá, a tak by ste jej nemali zabudnúť celý rok!
Ten, kto ju má v záhradke ju môže priebežne žať, pre ostatných sa objavuje v ponuke obchodov so zeleninou.
Viete akú tie najlepšie recepty s ružičkovým kelom?
Inšpirujte sa v našom článku! 🙂
Naše recepty
Pokiaľ nie je kel už zapečený s niektorou prílohovou surovinou, tak k nej podávame predovšetkým rôzne upravené zemiaky. Môžu to byť varené zemiaky, zemiaková kaša alebo šťouchané zemiaky. Inšpirovať sa môžete našimi receptami, v ktorých o zemiakoch ako prílohe píšeme.
K zvlášť pestrým a sýtym zmesiam sa dá podávať iba chlieb. Prílohy doplníme zeleninovou oblohou alebo šalátom.
Zo kelu môžete samozrejme pripravovať veľa ďalšieho , skúste naše ďalšie tipy.
Viete, že kel je zeleninou, ktorú nejeme surovú?
Aj pri príprave šalátov kel vždy vopred chvíľu povaríme vo vriacej vode.
Kel so svojím obsahom zdraviu prospešných látok sa radí medzi potraviny, ktoré by sme mali zaraďovať do svojho jedálnička čo najčastejšie.
A preto sme pre vás v tomto článku pripravili 3 recepty na zapekaný kel. Nechajte si chutiť!
Zapekáme kel
Hlávkový kel je jednou zo zelenín, ktorú je možné využívať mnohými spôsobmi. Dusený a dochutený kel môžeme podávať ako prílohu alebo z neho môžeme uvariť polievku.
Upravený kel sa aj dobre smaží. Ak chceme mať však jedlo, ku ktorému môžeme pridať rôzne ďalšie suroviny, tak si vyberieme niektorý z receptov na zapekaný kel.
Kel a jeho príprava
Kel kupujeme vždy v dobrej kvalite, to znamená nezvädnutú, s vrchnými listami zelenými a bez poškodenia. Napriek tomu sa niekedy neubránime tomu, aby nebolo treba vrchné listy odstrániť. Preto kel vždy dobre prezrieme a poškodené časti odstránime.
Potom ju podľa potreby rozoberieme na listy, nakrájame na polovičky alebo štvrtky, prípadne menší kel necháme celý.
Pred zapekaním je potrebné kel povariť aspoň do polomäkka v osolenej vode. Pri varení ju nezakrývame, a to preto, aby čpavé látky mali možnosť uniknúť. Povarený kel necháme odkvapkať a podľa vybraného receptu ho ďalej upravujeme spolu s ďalšími surovinami a korením.