Neprekonateľné ríbezľové recepty na jednom mieste! Pečte, lisujte, zavárajte, ale hlavne vychutnávajte!

Nemusíme sa tešiť len na vinobranie, o pár mesiacov skôr nám urobí radosť ríbezľovania.

Ríbezle sú podobne ako iné kyslé ovocie na priamu konzumáciu nie vždy vhodné, ale o to lepšie do dezertov, zmrzlín, zavarenín, studených limonád a kokteilov alebo múčnikov.

Ktoré sú tie najobľúbenejšie pokrmy z ríbezlí?

To sa dozviete v týchto 6 skvelých a jednoduchých receptoch s ríbezľami!

Zdravotný prínos ríbezlí

Ríbezle alebo meruzalka je obľúbené bobuľové ovocie, ktoré pestujeme takmer na každej záhradke. Známe sú ríbezle červené, biele alebo čierne, novo sa objavuje aj ružové, ktoré je najsladšie. Hodí k priamemu jedlu, zamrazeniu na zimné ovocné koláče, alebo na marmeládu.

Ríbezle obsahuje mnoho vitamínov, napr. A, B5, B6, B1, E. Najvýznamnejšie je vitamín C.

Čierne ríbezle v skutočnosti obsahuje štyrikrát viac vitamínu C ako pomaranče a dvojnásobné množstvo antioxidantov ako čučoriedky.

Ríbezle má okrem vitamínu C veľa antioxidantov a antokyanov. Tie môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém, upokojiť bolesť v krku a zmierniť príznaky chrípky.

Olej zo semien ríbezlí obsahuje kyselinu gama-linolénovú, typ omega-6 mastnej kyseliny, o ktorej sa hovorí, že pomáha zmierňovať zápaly v tele.

Čierne ríbezle má vysoký obsah draslíka a kyseliny gama-linolénovej, čo môže tiež pomôcť znížiť váš krvný tlak.

Ríbezle nie je ťažké začleniť do svojho jedálnička, nájdete ho vo forme:

  • sušeného ovocia
  • oleje
  • tabletiek a kapsúl
  • prášku

Odporúčané dávkovanie:

  • štyri kapsuly po 250 miligramoch denne, dvakrát denne
  • 5-10 mililitrov ovocného sirupu denne
  • jeden pohár ovocnej šťavy denne
  • 1-2 čajové lyžičky sušených listov, trikrát až štyrikrát denne

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.