Zvyšná ryža a základné ingrediencie, vykúzli úplne dokonalý pokrm. Nakrájaný citrón dáva celému pokrmu neprekonateľne sviežu vôňu, horkosť a kyslosť. Tenké plátky rovnomerne zmäknú a zaistia, že citrón pekne podčiarkne celú chuť omáčky s maslovým základom a parmezánom.
Čo budeme potrebovať
- 500 g uvarenej ryže (alebo 250 g surovej ryže)
- Soľ
- 75 g masla (nakrájané na kúsky)
- Malý citrón (veľmi tenko nakrájaný na kolieska, zbavený semienok)
- 130 g parmezánu (jemne nastrúhaný, plus ďalšie na podávanie)
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Pokiaľ ryžu nemáme uvarenú, tak uvedené množstvo uvaríme podľa návodu na obale, pokiaľ nie je dobrá na skus
- Medzitým si rozohrejeme polovicu masla vo veľkom hrnci na strednú teplotu, kým sa nerozpustí
- Pridáme plátky citróna a varíme 5–7 minút, za častého miešania, kým nezmäkne a dno hrnca nezhnedne
- Pomocou klieští prenesieme jednu tretinu plátkov citróna na tanier, a tie dáme bokom
- K citrónom pridáme 200 ml vody alebo vývaru
- Po kúskoch pridávame zvyšné maslo a pred každým novým pridaním šľaháme, kým sa každý kúsok nezapracuje a kým nie je omáčka krémová
- Uvarenú ryžu pridáme do omáčky alebo ju rozdelíme do servírovacích misiek a omáčkou ju potom prelejeme
- Zmes varíme, často miešame a potupo prisypávame parmezán
- Akonáhle pridáme všetok syr, pokračujeme za stáleho miešania vo varení, kým sa syr nerozpustí a omáčka nie je krémová a neobalí ryžu, asi 3 minúty
- Ak sa nám omáčka zdá veľmi hustá, pridáme viac vody alebo vývaru
- Omáčku odstránime z platne a posypeme trochou korenia (asi 2 lyžičky)
- Ryžu s omáčkou podávame s odloženými kolieskami citróna a posypanú parmezánom
Ak patríte medzi mäsožravce tak si tento recept na omáčku k ryži pripravte aj s mäsom alebo morskými plodmi. Ako na to sa dozviete v týchto skvelých receptoch na kuracie mäso alebo si pripravte tieto lahodné krevety .