Každá buchta je niečím jedinečná, ale jedno majú všetky spoločné. Sú totiž dokonalé vláčne, takže si na nich pochutnáme, aj keď ich práve nemáme čím zapiť bez toho, aby sa človek udusil.
Ostatne tekvica je obľúbenou surovinou do mnohých pokrmov. Vyskúšajte napríklad recepty na polievky z tekvice hokkaido .
Ingrediencie:
- 1 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- 1/2 lyžičky nového korenia
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček tekvicového pyré (domáce alebo z konzervy)
- 1/2 hrnčeka mandľového mlieka
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo 1 vrecko vanilkového cukru)
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Formu vymastíme tukom a vysypeme múkou, prípadne môžeme vyložiť papierom na pečenie.
- Do stredne veľkej misky dáme múku, škoricu, muškátový oriešok, nové korenie, jedlú sódu, prášok do pečiva i soľ.
- Zmiešame suché ingrediencie a zatiaľ odložíme nabok.
- Vezmeme veľkú misu, dáme do nej tekvicové pyré, vajcia, cukor, mlieko, vanilku, olivový olej a dôkladne rozmiešame, aby bola zmes hladká.
- Potom do nej presypeme zmes suchých surovín a premiešame.
- Cesto preložíme do formy, uhladíme a pečieme asi 45 – 50 minút.
- Akonáhle je špajľa po zasunutí do cesta čistá, máme hotovo.
- Upečenú buchtu môžeme pocukrovať alebo ozdobiť čokoládovou polevou.
Tip: Kto si chce trochu dopriať, môže buchty rozpoliť, namazať obľúbenou marmeládou a ešte namočiť do čokoládovej polevy.