Čo budeme potrebovať
Ak vás prepadla chuť na lievance, ale zistili ste, že nemáte droždie ani kypriaci prášok. Tak to vôbec nevadí tento skvelý recept, sa bez nich zaobíde. Uvidíte, že cesto bude rovnaké dobré, ako keby kyslo.
- 120 g hladkej múky
- Štipku soli
- 160 ml plnotučného mlieka (môže byť aj polotučné)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 žĺtky
- 3 bielky
- 50 g cukru
Postup
- Oddelíme si bielky od žĺtkov a bielky dáme bokom
- Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, vanilku a žĺtky
- Miešame, kým zmes nie je hladká
- Vo vedľajšej mise si ušľaháme bielky
- Akonáhle bielky začnú mať hustú konzistenciu, začneme do neho pomaly pridávať cukor
- Bielky šľaháme, kým nezačnú tvoriť snehovú špičku
- Je nutné, aby bielky boli tuhé a tvorili snehové špičky
- Vyšľahané bielky začneme pomaly pridávať do cesta na lievance a opatrne ich zapracovávame
- Vmiešame všetok bielok do cesta, tak aby nám nespadol jeho objem
- Cesto musí byť úplne premiešané
- Zahrejeme si panvicu a necháme na nej rozpustiť maslo alebo pridáme olej
- Cesto na lievance na panvici pečieme do zlatista z oboch strán