Toto svätomartinské pečivo sa vo väčšine prípadov pripravuje iba raz do roka, podobne ako vianočné pečivo na Vianoce, ale rozhodne stojí za to.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 1 kocka droždia
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g zmäknutého masla
- 1 vajce
- 250 ml vlažného mlieka
- Štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 300 g marcipánu
- 200 g práškového cukru
Postup:
- Do nádoby kuchynského robota dáme múku, pridáme droždie, vlejeme zhruba 5 lyžíc mlieka a 1 lyžicu cukru. Pomocou miešacieho nástavca zľahka premiešame a necháme 15 minút v pokoji.
- Prihodíme cukor, vajcia, maslo, soľ a pomocou hnetacieho háku spracujeme na hladké cesto. Zakryjeme vlhkou handričkou, aby nebolo cesto uschnuté a odložíme na ďalších 15 minút. Medzitým si predhrejeme si rúru na 190 stupňov.
- Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a pomocou ostrého noža z neho vykrájame 12 až 15 rovnakých trojuholníkov.
- Na každý trojuholník položíme kúsok marcipánu o veľkosti vlašského orecha a potom z dlhej strany zavinieme smerom k špičke.
- Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút odpočívať. Potom vložíme do predhriatej rúry a pečieme až 20 minút.
- Akonáhle sú rožky chrumkavé a zlatisté, zmiešame práškový cukor s trochou vody, aby vznikla hustá pasta a každý croissant touto pastou potrieme. Necháme zaschnúť a vychladnúť.