Recepty na syrové rolády ocenia predovšetkým tí, ktorí nechcú v kuchyni tráviť veľa času.
Tieto pochúťky sú jednoduché a môžu slúžiť ako predjedlo, pohostenie na oslavách alebo ako rýchla desiata.
Pusťte sa do príprav!
Naše recepty
Inšpirujte sa a pripravte si aj ďalšie chutné recepty so sušenými paradajkami .
Prečo jesť syr?
Recepty na syrové rolády sú nielen chutné, ale môžu byť aj zdravé.
Skutočne! Syr má niekoľko zdravotných výhod. Zoznámte sa s nimi.
- Znižuje riziko srdcových chorôb: Niektorí vedci si myslia, že by syr mohol vysvetliť takzvaný francúzsky paradox. Ide o to, že Francúzi majú nízku mieru srdcových chorôb, a to napriek spotrebe syra a iným potravinám, bohatým na nasýtené tuky, ako je maslo alebo napríklad kačica.
- Znižuje riziko vzniku cukrovky: Americký časopis American Journal of Clinical Nutrition zverejnil odbornú správu, že cca 28 g syra denne môže znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2 až o 8 %. Syr navyše obsahuje vápnik, ktorý zvyšuje sekréciu inzulínu a môže znížiť inzulínovú rezistenciu, čím môže znížiť riziko vzniku choroby.
- Spomaľuje starnutie: Podľa štúdie z roku 2016, ktorú zverejnila organizácia European Journal of Clinical Nutrition, ľudia, ktorí jedli cca 50 g syra denne, znížili pravdepodobnosť úmrtia až o 38 % ako tomu bolo u ľudí, ktorí sa syru vyhýbali. Vedci si toto vysvetľujú prítomnosťou vápnikov, ktorý znižuje krvný tlak a obmedzuje vstrebávanie tukov v čreve.
- Zlepšuje hladinu cholesterolu: Štúdia z roku 2015, zverejnená organizáciou International Life Sciences Institute, porovnávala hladinu cholesterolu v krvi u ľudí, ktorí jedli predpísanú stravu so syrom au ľudí, ktorí jedli maslo. Hoci obe diéty mali približne rovnaké množstvo nasýtených tukov a kalórií, jedáci syrov ukončili svoje pokusy s nižším cholesterolom ako ich náprotivky, konzumujúce maslo. Svoju úlohu môže hrať nielen prítomnosť vápnika, ale aj vitamín K2, ktorý sa v syre nachádza.
- Posilňuje ľudské telo: Štúdia z roku 2014, ktorú zverejnila organizácia Clinical Interventions in Aging, uviedla, že mliečne bielkoviny, kazeín a srvátka, ktoré sú v syre obsiahnuté, by mohli byť zdrojom energie, a teda celkového zlepšenia telesnej sily u dospelých nad 60 rokov .