Crumble je najjednoduchší dezert, ktorý si môžeme pripraviť na poslednú chvíľu.
Výhodou je tiež možnosť využitia pestrej škály ovocia, takže je vždy iný. Ideálne je vždy zvoliť sezónne plody a potešiť tak nielen seba, ale aj našich blízkych.
Ingrediencie:
Na posýpku:
- 150 g hladkej múky
- 150 g ovsených vločiek
- 175 g trstinového cukru
- 200 g vychladeného masla
Ovocná náplň:
- 600 g jabĺk (odroda akú máme radi)
- 1 lyžica hladkej múky
- 60 g hnedého cukru
- Šťava aj kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- Štipka mletého klinčeka
Na ozdobu:
- Vanilková zmrzlina alebo krém podľa chuti
- Šľahačka
Postup:
- Začneme predhriatím rúry na 190 stupňov.
- Do misy preosejeme múku, prisypeme ovsené vločky aj hnedý curk, prihodíme maslo a končekmi prstov spracujeme všetky suroviny dohromady, až sa nám utvorí klasická omrvinka.
- V inej mise zmiešame jablká, lyžicu múky, šťavu aj kôru z citróna, klinčeky a cukor.
- Ovocie nasypeme do pekáča vymasteného maslom.
- Celý povrch potom zasypeme pripravenou posýpkou a vložíme do predhriatej rúry.
- Necháme piecť asi 35 – 40 minút, aby získal povrch zlatohnedý nádych.
- Ovocie bude krásne mäkké a pod posýpkou si bude spokojne bublať.
- Servírujeme teplé, ale môžeme nechať aj vychladnúť.
- Ozdobíme tým, čo máme najradšej.