Baklažány s bazalkou a paradajkami vytvárajú zmes vôní, farieb a chutí, ktorá sa dokonale spája so šafranovou ryžou.
Ingrediencie
Ryžový základ
- 500 g ryže (Arborio alebo Carnaroli)
- 1100 ml zeleninového vývaru
- 60 g masla
- 2 g šafranu
- soľ
Ragú
- 2 stredne veľké baklažány
- 200 ml rajčinového pretlaku
- 80 g ricotty
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- čerstvá bazalka
- soľ, korenie
Obalenie a smaženie
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 180 ml vody
- strúhanka
- slnečnicový olej
Postup
- Do hrnca dajte vývar, maslo, šafran a soľ.
- Keď sa vývar začne variť, pridajte ryžu a dobre premiešajte.
- Prikryte a varte na miernom ohni, kým ryža nevstrebe všetok vývar a nie je uvarená, ale al dente.
- Po uvarení ryžu preložte na plech a rovnomerne ju rozprestrite, aby rýchlo vychladla.
- Medzitým očistite baklažán a nakrájajte ho na kocky.
- Kocky baklažánu vložte do sitka, posypte hrubou soľou a nechajte aspoň 30 minút odležať.
- Po uplynutí tejto doby baklažány dobre opláchnite a osušte papierovou utierkou.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej, a keď sa rozpáli, opečte na ňom kocky baklažánu.
- Listy bazalky nakrájajte nadrobno a celý strúčik cesnaku bez lúpania rozdrvte ostrím noža.
- Cesnak opražte na troche olivového oleja, pridajte baklažán a po niekoľkých málo minútach tiež paradajkový pretlak a bazalku.
- Varte na miernom ohni asi 10 minút, potom vypnite oheň a nechajte zľahka vychladnúť.
- Potom do zmesi pridajte ricottu a dobre premiešajte.
- Keď ryža vychladne, vytvarujte arancini.
- Do dlane vložte malé množstvo ryže, pridajte baklažánovú zmes a priklopte ďalšou časťou ryže.
- Vytvarujte do tvaru gule, valca alebo špičky.
- Do misky nasypte múku, pridajte vajcia a vodu a dobre vyšľahajte metličkou.
- V cestíčku namočte arancini a potom ich obaľte v strúhanke.
- Hotové ryžové gule smažte na panvici s olejom dozlatista.