Či tieto jednoduché vietnamské rolky pripravíte pre rodinu alebo ako pohostenie na party, budú jednoducho nezabudnuteľné! Z náplne z čerstvých byliniek, bravčového bôčika a bravčovej kože budete nadšení.
Ingrediencie
Na bravčové mäso:
- 700 g bravčového bôčika
- 1/2 lyžice korenia
- 2 lyžice soli
- 1/2 lyžice kuracieho bujónu
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1/2 lyžice svetlej sójovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
Na bravčovú kožu:
- 500 g strúhanej bravčovej kože
- 1 polievková lyžica soli
- 1 a 1/2 lyžice octu
- voda
Na závitky:
- 150 g jazmínovej ryže
- 1 a 1/2 polievkové lyžice soli alebo podľa chuti
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
- ryžový papier
- mäta
- perilla
- ľadový šalát
- koriander
Postup
- Bravčový buček (nakrájaný na kúsky o veľkosti 1 cm) namarinujte vo svetlej sójovej omáčke, ustrícovej omáčke, soli, kuracom bujóne, cesnaku a koreni po dobu najmenej 20 minút.
- Nastrúhanú bravčovú kožu 2krát umyte v studenej vode, aby ste odstránili nečistoty, potom na 10 minút namočte do novej dávky vody s octom a soľou.
- Zlejte a osušte ju.
- Ryžu opražte do zlatista na miernom ohni a potom ju nechajte vychladnúť.
- Pomocou kuchynského robota rozomeľte opečenú ryžu na jemno tak, aby pripomínala prášok.
- Na strednom až vysokom ohni pridajte do panvice olej a marinované mäso na ňom restujte 5 minút z každej strany alebo pokiaľ nebude prepečené a zlaté.
- Každý kus vyberte a nakrájajte na tenké prúžky o veľkosti 5 mm.
- Nastrúhanú bravčovú kožu zmiešajte s ryžovým práškom, nakrájaným mäsom a soľou.
- Voliteľne ešte vmiešajte omáčku vzniknutú z mäsa na panvici.
- Pripravte si všetky ingrediencie na závitky na dosah ruky.
- Budete tiež potrebovať misku horúcej vody a dva taniere väčšie ako ryžový papier.
- Papier rýchlo ponorte do horúcej vody tak, aby bol celý zakrytý vodou, potom ho položte na tanier.
- Keď zmäkne, dajte naň bylinky smerom k spodnej polovici papiera.
- Na bylinky naložte bravčovú zmes tak, aby ich pridržala.
- Nedávajte príliš veľa náplne, inak sa vám závitky budú ťažšie baliť.
- Vytiahnite spodnú časť ryžového papiera nahor tak, aby pokryla náplň.
- Preložte obe strany, kým medzi preloženými stranami a náplňou nebude medzera.
- Rolujte odspodu hore až do konca a pevne zatlačte, aby sa vytvoril pevný závitok.
- Podávajte čerstvé s vietnamskou omáčkou!