Ryžový nákyp s marhuľami

Ryžový nákyp s marhuľami

Vyzreté marhule sú ideálne do rôznych nákypov. Sladké nákypy pripravujeme z varenej ryže, cestovín, krupice, ovsených vločiek alebo tvarohu.

Použiť sa môžu aj iné, menej rozšírené suroviny napríklad pohánka. Najviac sú zrejme obľúbené nákypy ryžové a cestovinové.

Ingrediencie

  • 1 hrnček ryže
  • 1 l mlieka
  • 125 g masla
  • 4 vajcia
  • 3 lyžice cukru
  • štipka soli
  • marhule

Postup

  1. Mlieko so soľou privedieme takmer do varu. Vmiešame ryžu a uvaríme do konzistencie kaše.
  2. Vmiešame maslo. Necháme zľahka vychladnúť. Do ryže pridáme žĺtky a tuhý sneh z bielkov. Podľa chuti môžeme prisladiť.
  3. Pol hmoty preložíme do vymasteného pekáča. Poukladáme vykôstkovanými pokrájanými marhuľami. tie potom prikryjeme druhou polovicou pripravenej ryže.
  4. Všetky nákypy zapekáme nezakryté pri miernejšej teplote v predhriatej rúre.
  5. Pečieme cca 30 minút.
  6. Servírujeme v miskách alebo môžeme použiť naberačku na zmrzlinu. Suchšie nákypy môžeme aj preliať rozmiešaným jogurtom, kyslou smotanou alebo ovocnou šťavou.
ryzovy-nakyp-s-marhuľami

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.