Vyzreté marhule sú ideálne do rôznych nákypov. Sladké nákypy pripravujeme z varenej ryže, cestovín, krupice, ovsených vločiek alebo tvarohu.
Použiť sa môžu aj iné, menej rozšírené suroviny napríklad pohánka. Najviac sú zrejme obľúbené nákypy ryžové a cestovinové.
Ingrediencie
- 1 hrnček ryže
- 1 l mlieka
- 125 g masla
- 4 vajcia
- 3 lyžice cukru
- štipka soli
- marhule
Postup
- Mlieko so soľou privedieme takmer do varu. Vmiešame ryžu a uvaríme do konzistencie kaše.
- Vmiešame maslo. Necháme zľahka vychladnúť. Do ryže pridáme žĺtky a tuhý sneh z bielkov. Podľa chuti môžeme prisladiť.
- Pol hmoty preložíme do vymasteného pekáča. Poukladáme vykôstkovanými pokrájanými marhuľami. tie potom prikryjeme druhou polovicou pripravenej ryže.
- Všetky nákypy zapekáme nezakryté pri miernejšej teplote v predhriatej rúre.
- Pečieme cca 30 minút.
- Servírujeme v miskách alebo môžeme použiť naberačku na zmrzlinu. Suchšie nákypy môžeme aj preliať rozmiešaným jogurtom, kyslou smotanou alebo ovocnou šťavou.