Nie každý má chuť na Silvestra na nátierky a jednohubky, pokiaľ patríte k ľuďom vyhľadávajúcim odľahčenú stravu, tak tento šalát je skvelá voľba.
INGREDIENCIA
- minimálne 2 hermelíny
- rukola
- paradajky
- červená cibuľa
- toastový chlieb na krutóny
- hrsť vlašských orechov
- maslo
- soľ. korenie, obľúbené šalátové korenie (oregáno, tymian, bazalka)
- olivový olej, ocot balsamico
- voliteľný: cesnak
Množstvo surovín záleží na našej preferencii – či chceme šalát viac zeleninový alebo syrový.
POSTUP
- Aby sme samotnú prípravu urýchlili, spracujeme najskôr ingrediencie, ktoré potrebujú tepelnú úpravu.
- Na masle opražíme na kocky nakrájaný chlieb. Vyprážame tak dlho, aby sme dosiahli chrumkavosť podľa vlastnej preferencie. Na panvičku môžeme pridať aj cesnak nakrájaný na tenké prúžky.
- Akonáhle máme hotovo, necháme chladnúť a počas toho pripravíme ostatné suroviny. Paradajky a červenú cibuľu nakrájame na drobno, zmiešame a dochutíme soľou a korením.
- Svoju pozornosť presunieme k hermelínom. Od plesne oddelíme krémovú časť, ktorú v miske zmiešame s vybranými bylinkami.
- Rukolu a orechy pridávame až pri servírovaní.
Všetko servírujeme spoločne na jednom tanieri – nakrájanú zeleninu a čerstvú rukolu, hermelínovú pastu (môžeme rozdeliť na menšie kúsky pomocou lyžičky), všetko posypané vlašskými orechmi a pokvapkané olivovým olejom a balzamicom.
S ingredienciami sa dá tiež trochu experimentovať – môžeme pridať avokádo, rôzne semienka či rôzne druhy šalátu.