Ochutnajte klasický grécky šalát so šťavnatým grilovaným bravčovým mäsom a chutným krémovým dresingom a marinádou v jednom. Spolu s čerstvou zeleninou si tak hravo vykúzlite rýchle jedlo ideálne na horúci letný večer.
Ingrediencie:
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1 a 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1 šálka 18% smotany
- 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- bravčová bábika alebo vykostené bravčové kotlety nakrájané na 1 cm
- 1/4 šálky gréckeho jogurtu
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájaného na kocky
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1/2 uhorky, nakrájaná na kocky
- 1/4 červenej cibule, nasekané
- 6 šálok natrhaného rímskeho šalátu
- 1/4 šálky rozdrobeného syra Feta
- 12 čiernych olív
- nakrájaná čerstvá mäta (voliteľne)
Postup
- V odmerke alebo mise zmiešajte cesnak, oregano, soľ, korenie a smotanu.
- Postupne zašľahajte citrónovú šťavu (zmes zhustne).
- Bravčové mäso vložte do uzatvárateľného plastového vrecka alebo plytkej misky.
- Pridajte 1/3 šálky smotanovej zmesi a bravčové mäso v nej poriadne obaľte.
- Utesnite vrecko alebo prikryte misku a dajte do chladničky aspoň na 15 minút alebo až na 1 deň.
- Zvyšnú smotanovú zmes zvlášť prikryte a dajte do chladničky vychladiť.
- Gril predhrejte na strednú teplotu.
- Bravčové mäso vyberte z marinády, dajte ho na namastený gril, prikryte a grilujte z každej strany 3 až 4 minúty.
- Nechajte 5 minút odpočívať.
- Grécky jogurt vyšľahajte do vyhradenej smotanovej zmesi.
- Vo veľkej mise zmiešajte stopkový zeler, červenú papriku, uhorku a cibuľu; prilejte polovicu smotanovej zmesi a premiešajte.
- Rozdeľte rímsky šalát na servírovacie taniere, naň dajte zeleninovú zmes, potom bravčové mäso.
- Zalejte zvyšnou smotanovou zmesou a posypte syrom feta, olivami a mätou (ak používate).