Lahodný a ľahký šalát so šťavnatými krevetami, opečenou cícerom, cherry paradajkami, nakladanou cibuľou, slanými olivami, krémovou fetou, chrumkavou uhorkou a úžasnou zálievkou! Tento recept vám vystačí na cca 4 – 6 porcií.
Čo budete potrebovať
- 6 šálok nakrájaného rímskeho šalátu
- 425 g konzervované cícery, scedené a prepláchnuté
- 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
- 1 šálka nakrájané šalátové uhorky
- ½ strednej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky, marinovanej s 2 lyžicami bieleho octu a štipkou soli + cukru, pokiaľ je surová cibuľa príliš štipľavá
- 1 veľká paprika, nakrájaná
- ⅓ šálky olív kalamata zbavených kôstok a rozpolených
- ½ šálky nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
- ¼ šálky čerstvej mäty
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- 2 lyžice nasekaného čerstvého oregana
- morská soľ a čierne korenie podľa chuti
Na krevety:
- 500 g veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nastrúhané alebo nasekané
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- ¼ lyžičky morskej soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Na zálievku:
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 3-4 lyžice citrónovej šťavy
- ¼ šálky červeného vínneho octu
- ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
- 2 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- morská soľ a čierne korenie podľa potreby
Postup
- Najprv si pripravte krevety.
- Prešľahajte citrónovú kôru, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.
- Pridajte krevety a premiešajte.
- Nechajte 20 minút marinovať, nie dlhšie, pretože kyselina z citróna krevety uvarí.
- Sceďte, opláchnite a osušte cícer.
- Rozohrejte panvicu, premiešajte cícer s lyžičkou olivového oleja a opekajte na rozpálenej panvici, kým nezačne ľahko zlátnuť.
- Teraz si pripravte zálievku.
- V sklenenej nádobe s viečkom alebo čistý zavárací pohár zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, červený vínny ocot, cesnak, oregano, soľ, korenie a olivový olej.
- Šľahajte alebo pretrepte nádobu, aby sa všetko spojilo.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Dajte bokom.
- Predhrejte panvicu na stredne vysokom plameni.
- Akonáhle je horúca, pridajte krevety a opekajte za častého miešania 2-4 minúty v závislosti od veľkosti vašich kreviet alebo kým nie sú prepečené.
- Teraz môžete zostaviť šalát.
- Pridajte nasekaný rímsky šalát do veľkej misy, prípadne všetko rozdeľte do 4-5 menších misiek.
- Navrch dajte cícer, paradajky, uhorku, červenú cibuľu, papriku, olivy, fetu, petržlenovú vňať, mätu a oregano.
- Všetko premiešajte.
- Pridajte krevety a požadované množstvo zálievky a znovu premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Ihneď podávajte s extra zálievkou bokom.
Možno sa vám bude hodiť aj náš rozsiahly test panvíc na grilovanie . Podľa čoho vyberať? Aké možnosti ponúkajú jednotliví výrobcovia? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!