Pripravte si moderný variant klasického walfdorského šalátu, čerstvý a chrumkavý, s pikantným krémom z modrého syra. Je to skutočná lahôdka!
Ingrediencie:
Na krém z modrého syra:
- 100 g krémového modrého syra
- 100 g Creme Fraiche
Na listovú zmes:
- 200 g listového zeleru alebo petržlenovej vňate
- 2 navrdo uvarené a vychladnuté vajcia
- 2 lyžice jablčného octu
- lyžička soli
- čerstvo mleté korenie podľa chuti
- 100 ml repkového oleja lisovaného za studena
Na krutóny:
- 2 hrubé plátky chleba
- 1 lyžica repkového oleja
- lyžička morskej soli
Na chrumkavé vlašské orechy:
- lyžička kajenského korenia alebo chilli
- 100 g vlašských orechov
- 75 g krupicového cukru
- 75 ml vody
- 400 ml repkového oleja
Na šalát:
- 500 g stopkového zeleru
- 4 pevné a kyslé jablká
- 150 g zeleného hrozna
- 24 plátkov údeného mäsa
Postup
- Syr jemne premiešajte s crème fraîche, kým nevznikne hladký krém.
- Naberte krém do vrecka so striekačkou a dajte do chladničky.
- Listový zeler alebo petržlenovú vňať, vajcia, ocot, soľ a korenie dajte do mixéra a rozmixujte na hladký hustý krém.
- Postupne prilievajte olej, aby ho zmes pomaly vsiakla.
- Okorete podľa chuti.
- Pokiaľ je krém príliš hustý, môžete pridať trochu vody, pokiaľ nebude textúra ako hustá majonéza.
- Naberte zmes do vrecka a vložte do chladničky.
- Nakrájajte malé kúsky chleba na požadovanú veľkosť krutónov.
- Kúsky chleba zmiešajte s olejom a soľou.
- Položte ich na plech na papier na pečenie a pečte v strede rúry približne 10 minút na 200° dozlatista a chrumkava.
- Všetky ingrediencie na chrumkavé vlašské orechy – okrem oleja – vložte na panvicu so silným dnom a priveďte do varu.
- Varte, kým sirup nezhustne, približne 2 minúty.
- Orechy dôkladne zlejte v sitku.
- Nalejte olej do panvice so silným dnom a zahrejte ho.
- Orechy smažte v malých porciách asi 1 minútu dozlatista a dochrumkava.
- Opatrne ich vytiahnite z oleja rukavicou do rúry.
- Nechajte ich dobre odkvapkať a položte ich na kus papiera na pečenie (nie na papierovú utierku) vychladnúť.
- Stopkový zeler nakrájajte na tenké plátky, pomocou mandolíny alebo iného krájača.
- Plátky vložte do ľadovej vody.
- Jablká môžete spracovať na guličky pomocou vykrajovača guličiek.
- Alebo ich nakrájajte na malé kocky.
- Hrozno rozpolte.
- Stopkový zeler vyberte z vody a dobre osušte utierkou.
- Aranžujte na taniere – najprv mäso, potom hrozno a jablkové guličky.
- Orechy a stopkový zeler naskladajte na plátky a nakoniec medzi ostatné prísady vložte trochu oboch krémov.
- Posypte chlebovými krutónmi.