Červená repa je náramnou surovinou, z ktorej sa dajú vytvoriť skvelé recepty. Z quinoy si môžete ukuchtiť aj túto zdravú a aromatickú delikatesu. Voliť sa dá ako chutná večera, ľahký obed, očarujúce predjedlo alebo aj desiata.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké repy (predvarené)
- 1 hrnček quinoy
- ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- štipka škorice
- štipka mletého klinčeka
- štipka chilli
- 1 lyžica olivového alebo kokosového oleja
- 1 a ½ hrnčeka rukoly
- 1 avokádo
- ½ stredne veľké červené cibule
- ½ hrnčeka nakrájaného feta syra
- 2 lyžice slnečnicových semienok
- 1 lyžica čerstvej mäty
- soľ a korenie podľa chuti
Na zálievku:
- 2 lyžice panenského olivového oleja
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 strúčik prelisovaného cesnaku
Postup:
- Pokiaľ nemáte predvarenú repu, dajte ju variť nad parou. Stačí do hrnca s vodou umiestniť sito na halušky, knedle alebo iné kovové sito a takto variť po dobu asi 20 minút do zmäknutia. Repu nelúpte, iba ju umyte a odrežte tvrdý koniec.
- Quinu si dobre prepláchnite pod prúdom vody, dajte do hrnca spolu s 2 hrnčekmi vody a dajte variť na dobu zhruba 15 minút, kým sa voda nevyparí.
- Na 1 lyžicu kokosového alebo olivového oleja si opražte vlašské orechy.
- Počas praženia ich posypte škoricou, klinčekmi, čili a pražte asi 2-3 minúty.
- Cibuľu si nasekajte nadrobno, avokádo nakrájajte na plátky a mätu nasekajte nahrubo.
- Uvarenú repu olúpte a rozkrojte na plátky.
- Rukolu zmiešajte s uvarenou, osolenou quinoou, hore navŕšte plátky repy, avokáda, posypte vlašskými orechmi, syrom, slnečnicovými semienkami a nasekanou mätou.
- Pred podávaním polejte zálievkou.