Výdatný šalát z čiernej šošovky a čerstvej zeleniny sa perfektne hodí ako slávnostné občerstvenie aj ako ľahká večera pre celú rodinu.
Ingrediencie
- 1 a 1/4 šálky surovej čiernej šošovky alebo dve 425 g plechovky
- 1 šálka cherry paradajok, rozpolených
- 1 jarná cibuľka, iba zelené časti, nakrájané na tenké plátky
- 1/2 strednej uhorky, pozdĺžne rozpolené a nakrájané na plátky
- 1 červená alebo oranžová paprika, alebo polovica každej z nich, nakrájaná na malé kocky
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, viac či menej podľa chuti
- 1 šálka celých čiernych olív
- 1/4 šálky najemno nakrájané červené cibule
- podľa potreby 3 až 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice červeného alebo bieleho vínneho octu
- šťava z 1 citróna
- 1 až 2 čajové lyžičky provensálskych byliniek, podľa chuti
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup
- Pokiaľ používate surovú čiernu šošovku, dobre ju opláchnite.
- Zmiešajte so 4 šálkami vody v priestrannom hrnci.
- Priveďte k pomalému varu, potom znížte teplotu a duste domäkka, asi 20 minút.
- Zo šošovky zlejte prebytočnú vodu a jemne ju prepláchnite v sitku.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pokiaľ používate šošovku z konzervy, jednoducho ju zlejte a opláchnite.
- Šošovku zmiešajte so zvyšnými prísadami v servírovacej mise.
- Miešajte jemne a dôkladne.
- Pokiaľ to čas dovolí, nechajte šalát asi pol hodiny odstáť pri izbovej teplote, aby sa chute premiešali.
- Užite si to!