Letný šalát s grilovanými cuketami, fazuľami, rukolou, olivami a mätou je perfektný spôsob, ako spotrebovať nadbytok cukiet, ktorý sa vám urodil v záhradke. Pokiaľ ho zalejete zálievkou z cesnaku, olivového oleja a citrónu, čaká vás úplná lahôdka.
Ingrediencie
Na zálievku:
- 1 olúpaný citrón, nakrájaný nadrobno
- 1 malý strúčik cesnaku, nastrúhaný najemno
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- jemná morská soľ, podľa chuti
- čierne korenie, podľa chuti
- jemné chilli vločky, podľa chuti (voliteľne)
Na šalát:
- 2 stredné cukety
- 250 g varených fazule cannellini
- 25 g listov rukoly
- 3 extra veľké zelené olivy, nakrájané na tenké plátky
- hrsť čerstvých listov mäty, natrhaných na malé kúsky
- pražené lieskové orechy
Postup
- Citrón a cesnak dajte do malej misky a nechajte bokom.
- Cuketu nakrájajte pozdĺžne na 2 mm plátky.
- Rozohrejte olivový olej na grilovacej panvici na strednom plameni.
- Plátky cukety položte na rozpálenú panvicu v jednej vrstve.
- Nechajte ich 4-5 minút grilovať bez otáčania a miešania.
- Akonáhle zuhoľnatí, otočte ich na druhú stranu a ďalšie 3 minúty nechajte grilovať.
- Presný potrebný čas závisí od intenzity tepla a hrúbky plátkov, takže cuketu sledujte.
- Dochuťte soľou a odstavte.
- K citrónu a cesnaku pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a dobre premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením a voliteľne štipkou chilli.
- Zálievku premiešajte s odkvapkanými fazuľami, rukolou a nakrájanými olivami.
- Naaranžujte na veľký tanier s grilovanými plátkami cukety.
- Posypte natrhanými lístkami mäty a praženými a drvenými lieskovými orechmi.
- Dobrú chuť!
Ak ste si túto zdravú zeleninu obľúbili, vyskúšajte ju aj na sladko a to v našich receptoch na cuketové buchty !