Luxusný zdravý šalát z pečenej cukety s jogurtovo-kôporovým dresingom sa pripravuje naozaj ľahko a je plný farebných zeleninových dobrôt. Perfektná príloha, ktorá je navyše bez lepku a bez cukru!
Ingrediencie
- 400-500 g cukety
- 250 g červenej papriky
- 1 červená cibuľa
- 80 g kelových listov
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ a korenie na dochutenie
- 1/4 šálky nesladeného gréckeho jogurtu
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 malý zväzok čerstvého kôpru
- soľ a korenie na dochutenie
- 1/2 citrónu (voliteľne)
Postup
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia a veľký plech vyložte papierom na pečenie alebo alobalom.
- Olúpte a nakrájajte cibuľu.
- Orežte a nakrájajte papriku na hrubé plátky.
- Cibuľu a papriku rozprestrite na plech a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja. ¨
- Cibuľu a papriku premiešajte rukami v oleji a potom všetko rovnomerne rozprestrite.
- Vložte plech do rúry na 10–12 minút.
- Zatiaľ čo je zelenina v rúre, nakrájajte a nakrájajte cuketu na kolieska s hrúbkou 5 mm -1 cm.
- Vyberte plech z rúry a pridajte na plech cuketu.
- Pridajte ešte jednu polievkovú lyžicu olivového oleja a všetko opatrne znovu premiešajte (použite veľkú lyžicu alebo špachtľu, pretože tácka bude horúca!).
- A rovnomerne rozprestrite.
- Plech vráťte do rúry a pečte ďalších 10–12 minút, kým cuketa nezačne mäknúť.
- Vyberte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zálievku pripravte zmiešaním jogurtu, horčice, olivového oleja a štipky soli a korenia v malej miske alebo hrnčeku.
- Nakrájajte nadrobno pár štipiek kôpru (upravte podľa svojich preferencií) a všetko rozšľahajte vidličkou.
- Pre chutnejšie dresing pridajte citrón.
- Pokiaľ chcete, môžete dresing tiež zriediť pridaním vody.
- Šalát navrstvite tak, že restovanú zeleninu rozprestrite na kelové listy a všetko výdatne pokvapkáte jogurtovým dresingom.
- Ak chcete, posypte aj trochou čerstvého kôpru.