Prekonaná zima na nás vyžaduje zvýšený prísun vitamínov, predovšetkým vitamínu C a minerálnych látok.
Najzdravšie je dodávať tieto vitamíny priamo z čerstvej zeleniny a preto zabudneme na sebelepšie propagované tablety a poobzeráme sa po tom, čo sa nám ponúka.
Niektorú zeleninu môžeme jesť samostatne, ale väčšina zeleniny, predovšetkým listovej, sa hodí na šaláty.
Hlávkový šalát Mimosa
Je ideálny pre váš stôl v jarnom alebo letnom období, keď je dostatok kvalitného čerstvého šalátu.
INGREDIENCIA
- 1 hlávkový šalát
- 4 lyžice strúhanky
- 2 vajcia
- 1/2 menšieho citróna
- 6 lyžíc jemného rastlinného oleja, ideálne lisovaného za studena
- soľ
POSTUP
- Zo šalátu odoberieme vonkajšie listy, srdiečka šetrne prepláchneme a necháme stonkou nahor dôkladne odkvapkať.
- Strúhanku nasucho opečieme v nepriľnavej panvici dozlatista.
- Vajíčka uvaríme natvrdo, schladíme, ošúpeme a nakrájame na centimetrové kocky.
- Potom ich obalíme v teplej opraženej strúhanke.
- V miske vymiešame metličkou citrónovú šťavu, soľ a olej, až vznikne hustá zálievka.
- Srdiečka šalátu rozkrojíme na niekoľko kúskov alebo rozoberieme na lístky a ešte trochu natrháme.
- Premiešame so zálievkou a rozdelíme na dva taniere.
- Šalát na tanieroch posypeme pripravenými vajíčkami.
- Ihneď podávame, pretože chrumkavá strúhanka státím vlhne a šalát uvadá vplyvom zálievky.
zdroj: finecooking.com
Reďkovkový šalát s petržlenovou vňaťou
Jednoduchý, rezný a svieži. Ideálne na jarný obed.
INGREDIENCIA
- 2 zväzky reďkoviek
- 1/2 zväzku petržlenu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- 2 lyžice olivového oleja
POSTUP
- Reďkovky dôkladne umyjeme a zbavte korienkov a lístkov.
- Nakrájame ich na plátky a dáme do misky.
- Petržlenovú vňať nasekáme najemno a pridáme k reďkovkám.
- Ochutíme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
- Podávame ako prílohu k grilovanému alebo dusenému mäsu.
zdroj: mealplannerpro.com
Paradajkový šalát s parmezánom
Jednoduchý šalát s čerstvými bylinkami doplnený o skvelý syr parmezán.
INGREDIENCIA
- 6 paradajok, pekne zrelých, nakrájaných na kúsky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na jemné plátky
- 2 lyžice nasekaného koriandra
- 1 lyžička jemne sekaného kôpru
- soľ a korenie podľa chuti
- 40 g strúhaného parmezánu
POSTUP
- Paradajky a cibuľu premiešajte, zasypte koriandrom, kôprom.
- A tesne pred podávaním osoľte a zastreknite olivovým olejom.
- Posypte parmezánom.
- Podávajte k sendvičom s bravčovým mäsom.
zdroj: eatwell101.com
Špargľový šalát s jahodami a syrom
Prinášame recept na pestrý šalát so špargľou, jahodami a pikantnou redukciou.
INGREDIENCIA
- 500 g zelenej špargle
- 1 balenie poľníka
- 250 g čerstvých jahôd
- 6 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžičky balzamikovej redukcie
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 150 g syra typu Feta
- píniové oriešky na posypanie
POSTUP
- Ak je zelená špargľa čerstvá, nemusíme ju lúpať, stačí mu odkrojiť asi 2 cm konce, ktoré môžu byť drevnaté.
- Špargľu vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 3 minúty.
- Potom špargľu vhodíme do misy s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia, špargľa zostane krásne zelená a chrumkavá.
- V mise si pripravíme zálievku – vyšľaháme spolu olivový olej, balzamikovú redukciu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Jahody očistíme a nakrájame na pol, píniové oriešky si na suchej panvici na miernom ohni opražíme dozlatista a dáme bokom.
- Do misy so zálievkou dáme valeriánku a starostlivo premiešame.
- Ochutený šalát rozdelíme na taniere.
- Naň dáme na 5 cm kúsky nakrájanú schladenú špargľu, pripravené jahody a navrch rozdrobíme na kúsky syr.
- Nakoniec všetko posypte píniami a môžete pokvapkať pár kvapkami olivového oleja a balzamikovej redukcie.
zdroj: spoonfulofflavor.com
Kalerábový šalát so šunkou
Z kalerábu sa dá tiež vytvoriť chutný a rýchly šalát, ktorý si môžeme deň vopred pripraviť napríklad ako desiatu alebo doplnok na večeru.
INGREDIENCIA
- 1 kaleráb
- 1 jarná cibuľka
- 100 g kvalitnej šunky
- pažítka
- 1 syr cottage
- 1 lyžica majonézy
- soľ a korenie
POSTUP
- Kaleráb nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Šunku nakrájame na rezančeky, jarnú cibuľku a pažítku posekáme.
- Všetko spojíme syrom cottage a lyžicou majonézy.
- Osolíme, okoreníme a necháme chvíľku odležať v chladničke.
- Podávame s pečivom.
zdroj: inkitchenopen.blogspot.com
Správne a chutne upravená zálievka na šalát je jeho veľmi dôležitým doplnkom.
Zálievky dochucujeme podľa toho, akú chceme mať výslednú chuť, najčastejšie pripravujeme zálievky jemné, pikantné, alebo bylinkové .