Toto srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokiaľ milujete huby. Je jednoduché a pritom veľmi chutné aj sýte. Všetko navyše dokonale podčiarkne biele víno.
Ingrediencie:
- 4 lyžice oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 300 g húb Portobello
- 1 hrnček okrúhlej bielej ryže
- 1 hrnček bieleho vína (najlepšie kvalitné Chardonnay)
- 1 lyžička vegety (alebo podobného korenia, čo bežne používame)
- 1/4 lyžičky bieleho mletého korenia
- 2 hrnčeky vriacej vody
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kúsky. Huby naopak pokrájame na hrubšie plátky.
- Ryžu prepláchneme, precedíme a necháme odkvapkať.
- V hrnci rozohrejeme olej a prihodíme cibuľu.
- Necháme restovať a priebežne miešame, aby získala cibuľka zlatistý nádych.
- Pridáme huby a varíme zhruba 4 minúty.
- Potom pridáme ryžu, korenie a zalejeme vínom. Necháme variť a za občasného miešania počkáme, až sa 2/3 vína odparí.
- Nakoniec prilejeme horúcu vodu a varíme ešte 15 – 20 minút.
- Pokiaľ bude zmes lepkavá, bude potrebné pridať ešte ďalšiu vodu.
- Občas zamiešame a počkáme, až sa voda odparí a ryža bude mať požadovanú konzistenciu.
- Potom už len odstavíme a môžeme servírovať ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Kto chce, môže ešte očistiť jarnú cibuľku, nakrájať aj so zelenou vňaťou a posypať podľa ľubovôle.