Šampiňónová zmes

Šampiňónová zmes

Toto srbské rizoto vás nadchne, zvlášť pokiaľ milujete huby. Je jednoduché a pritom veľmi chutné aj sýte. Všetko navyše dokonale podčiarkne biele víno.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 300 g húb Portobello
  • 1 hrnček okrúhlej bielej ryže
  • 1 hrnček bieleho vína (najlepšie kvalitné Chardonnay)
  • 1 lyžička vegety (alebo podobného korenia, čo bežne používame)
  • 1/4 lyžičky bieleho mletého korenia
  • 2 hrnčeky vriacej vody
  • 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  • Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kúsky. Huby naopak pokrájame na hrubšie plátky.
  • Ryžu prepláchneme, precedíme a necháme odkvapkať.
  • V hrnci rozohrejeme olej a prihodíme cibuľu.
  • Necháme restovať a priebežne miešame, aby získala cibuľka zlatistý nádych.
  • Pridáme huby a varíme zhruba 4 minúty.
  • Potom pridáme ryžu, korenie a zalejeme vínom. Necháme variť a za občasného miešania počkáme, až sa 2/3 vína odparí.
  • Nakoniec prilejeme horúcu vodu a varíme ešte 15 – 20 minút.
  • Pokiaľ bude zmes lepkavá, bude potrebné pridať ešte ďalšiu vodu.
  • Občas zamiešame a počkáme, až sa voda odparí a ryža bude mať požadovanú konzistenciu.
  • Potom už len odstavíme a môžeme servírovať ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Kto chce, môže ešte očistiť jarnú cibuľku, nakrájať aj so zelenou vňaťou a posypať podľa ľubovôle.

Rizoto s ryžou a šampiňónmi na bielom víne.
Zdroj: https://balkanlunchbox.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.