Tak trochu iná zemiaková plačka. Namiesto hríbikov šampiňóny a tiež trocha kôpru. Tento recept je jednoduchý na prípravu a plný zdravej zeleniny a byliniek.
Ingrediencie:
- 500 g šampiňónov
- 2 stredne veľké póry nakrájané na plátky
- 2 veľké mrkvy nakrájané na plátky
- 6 lyžíc masla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 600 g zemiakov
- 1 lyžica čerstvého kôpru (plus vetvičky na ozdobenie)
- 1 čajová lyžička soli
- štipka korenia
- 1 bobkový list
- 30 g hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie (vysokopercentné)
- soľ
- korenie
Postup:
- V hrnci nechajte rozohriať maslo (3 lyžice), pridajte pór, mrkvu a restujte zrhuba 5 minút do mäkka.
- Orestovanú zeleninu zalejte vývarom, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, kôpor, bobkový list, soľ a korenie.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte pokrievkou a duste zhruba 15-20 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Medzitým na panvici orestujte na zvyšnom masle šampiňóny po dobu 4-6 minút, potom vsypte huby do polievky. Z polievky vyberte zároveň s tým bobkový list a nechajte ďalej variť na nízkom ohni.
- V malej miske dôkladne rozmiešajte múku so smotanou, zmes potom postupne vmiešajte do polievky.
- Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 2 minúty, kým sa polievka nezahustí.
- Podávajte s vetvičkami kôpru alebo inou čerstvou bylinkou.