Sarma – bosnianske kapustové rolky

Sarma – bosnianske kapustové rolky

Pikantné balkánske kapustové závitky plnené mletým hovädzím mäsom, ryžou a karamelizovanou cibuľkou sú úplne neodolateľné. Pripravte si ich jednoducho aj vy!

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká hlávka nakladanej kapusty (recept viď nižšie)
  • 1 nasekaná cibuľa
  • 4 lyžice oleja
  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • ½ šálky nevarenej bielej ryže
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička Podravky alebo soli
  • voda
  • 2 bobkové listy
  • 250 g údeného mäsa

Postup

  1. Pripravte si nakladanú kapustu.
  2. Naplňte polovicu veľkého hrnca vodou, pridajte 2 šálky octu, ½ šálky soli a priveďte do varu.
  3. Zbavte sa veľkých, poškodených listov z hlávky.
  4. Ostrým nožom vykrojte z kapusty jadro.
  5. Hlávku opatrne ponorte do vriacej vody a nechajte variť asi 20 minút alebo pokiaľ listy nezmäknú.
  6. Jemne oddeľte každý list od hlávky, dajte pozor, aby sa neroztrhol, opláchnite a vložte do veľkej misy.
  7. Nožom odstráňte najhrubšiu časť rebrá z každého listu a odložte listy stranou.
  8. Malé a poškodené listy nakrájajte alebo nasekajte.
  9. Rozložte polovicu nakrájaných listov na dno veľkého hrnca.
  10. V malej panvici rozohrejte na strednom plameni 2 lyžice oleja.
  11. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte, kým nezosklovatí.
  12. Presuňte cibuľu s olejom do veľkej misy.
  13. Pridajte mleté ​​mäso, ½ hrnčeka ryže, 2 nasekané strúčiky cesnaku, lyžičku sladkej papriky, lyžicu nasekanej petržlenovej vňate, lyžičku muškátového orieška, lyžičku korenia a lyžičku Podravky alebo soli.
  14. Jemne premiešajte rukami a odložte bokom.
  15. Položte si jeden list, rebrovanou stranou dole, na dlaň.
  16. Na okraj každého listu položte asi 2 polievkové lyžice mäsovej zmesi, prehnite strany k stredu a rolujte smerom od seba.
  17. Opakujte, kým nespotrebujete všetku náplň.
  18. Navrstvite rolky švom dole a tesne k sebe.
  19. Údené mäso nakrájajte na kúsky a položte na závitky.
  20. Navrch rozložte zvyšné nasekané kapustové listy.
  21. Pridajte bobkové listy, naplňte dostatočným množstvom vody, aby sa rolky len prikryli.
  22. Hrniec prikryte a priveďte do varu.
  23. Znížte teplotu a varte asi 1 hodinu, v prípade potreby pridajte ďalšiu vodu.
  24. Dobrú chuť!
Pikantné kapustové rolky plnené mletým hovädzím mäsom, ryžou a karamelizovanou cibuľkou, servírované na tanieriku a preliate paradajkovou zápražkou.
www.all-thats-jas.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.