Retro klasika, ktorej málokto odolá! Čo je lepšie ako poriadna nálož čokolády, šľahačky a višní? Tak poďme na to!
INGREDIENCIA
Na korpus:
- 3 stredne veľké vajcia, izbové teploty
- 125 g (½ šálky) cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 75 ml (5 lyžíc) oleja neutrálnej chuti
- 75 g (½ šálky) hladkej múky
- 50 g (½ šálky) nesladeného holandského kakaa
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 lyžice cukru plus niečo navyše
- maslo na vymazanie formy
Na náplň:
- 680 g zavarených višní (uchovajte si z nich aj višňovú šťavu)
- 2 lyžice kukuričnej múky/kukuričného škrobu
- 25 g (2 lyžice) cukru
- 2 pláty zlatej želatíny
- 500 ml (2 šálky) smotany na šľahanie
- 3 lyžice rumu
- 150 g horkej čokolády
- čerstvé višne na ozdobu
POSTUP
- Rúru rozohrejte na 180 °C.
- Dno okrúhle 20 cm tortovej formy vyložte papierom na pečenie a dno a boky vymažte maslom.
- Šľahajte vajcia, cukor a vanilku asi 5 minút, potom pokvapkajte olejom a šľahajte, kým sa nezapracuje.
- Zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
- Jemne vmiešajte suché ingrediencie do vaječnej zmesi.
- Nalejte do formy a pečte uprostred predhriatej rúry 25-30 minút, kým korpus nevykysne.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
- Rošt vyložte papierom na pečenie a korpus prevráťte hore nohami, vyberte formu a nechajte vychladnúť, než odlepíte vrchný papier.
- Višne sceďte a nechajte si 150 ml šťavy.
- Zmiešajte 2 lyžice šťavy s kukuričnou múkou.
- Višne s cukrom prehrejte v hrnci, premiešajte so zmesou kukuričnej múky a varte do zhustnutia.
- Nechajte vychladnúť.
- Plátky želatíny vložte do misky, zalejte studenou vodou a nechajte 5 minút zmäknúť.
- Po 5 minútach vytlačte čo najviac tekutiny, potom dajte želatínu do kastrólika s 3 lyžicami smotany a zahrievajte, kým sa želatína nerozpustí.
- Elektrickým mixérom vyšľahajte smotanu do tuha.
- Keď sa želatína rozpustí, stiahnite ju z platne a nechajte vychladnúť.
- Do želatíny pridajte dve veľké lyžice šľahačky a premiešajte, potom zmes jemne primiešajte späť do šľahačky.
- Preneste ¼ krému do vrecka s hviezdicovou zdobiacou tryskou.
- Zúbkovaným nožom vodorovne rozkrojte korpus na tri vrstvy.
- Spodnú vrstvu položte na servírovací tanier, potrite 1 polievkovou lyžicou višňou alebo rumu, pridajte polovicu višní a vrstvu krému.
- Opakujte s ďalšou vrstvou a potom položte tretiu vrstvu nahor.
- Potrite zvyšným rumom.
- Na vrch a boky torty naneste lyžicou krém.
- Na vrch torty rovnomerne nazdobte vreckom krém a ozdobte čerstvými višňami.
- Nožom z čokolády urobte hoblinky, ktoré naneste cez boky a doprostred torty.
- Nechajte vychladnúť.
Vyskúšajte aj naše recepty na konzervovanie čerešní na mnoho spôsobov. Ktorý si vyberiete vy?