Sečuánska fermentovaná zelenina

Sečuánska fermentovaná zelenina

Kvasená zmes po sečuánsku je dokonale chrumkavá, príjemne osviežujúca, a tak akurát kyslá. Navyše je nadupaná živými baktériami, ktoré v klasickej nakladanej zmesi len tak nenájdeme.

Ingrediencie:

  • 1 lyžička sečuánskeho korenia
  • 1/2 lyžičky feniklových semien
  • 2 červené čili papričky
  • 5 plátkov zázvoru
  • 3 – 4 hrnčeky vody
  • 2 lyžičky soli
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 2 listy čínskej kapusty
  • 3 mrkvy

Postup:

  • Pohár aj viečko a závažie, prípadne pružinový uzáver, vyčistíme mydlovou vodou a potom opláchneme pod tečúcim prúdom studenej vody.
  • Kapustu nakrájame na širšie prúžky, papričky necháme celé, stopkatý zeler a mrkvu rozkrojíme na kúsky a postupne všetko naukladáme do pohára, aby listy kapusty zostali hore.
  • Zasypeme čiernym korením, semenami feniklu a pridáme plátky zázvoru.
  • Nakoniec zalejeme vodou, v ktorej rozmiešame soľ. Môžeme ju prevariť, aby sa soľ rozpustila lepšie, ale nie je to nutné.
  • Zelenina musí byť úplne ponorená. Potom pohár zaviečkujeme a odložíme na miesto so stálou izbovou teplotou, aby mohla zelenina kvasiť.
  • Napríklad pri kapuste stačí 2 dni fermentácie, ale zeler s mrkvou uvítajú 5 dní fermentácie.
  • Po 5 dňoch preložíme pohár do chladničky.
  • Ak chceme udržiavať aktívny nálev, pridáme doň čerstvú zeleninu a necháme baktérie znovu pracovať.
Domáca kvasená zelenina v štýle Sichuan.
Zdroj: https://lightorangebean.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.