Kvasená zmes po sečuánsku je dokonale chrumkavá, príjemne osviežujúca, a tak akurát kyslá. Navyše je nadupaná živými baktériami, ktoré v klasickej nakladanej zmesi len tak nenájdeme.
Ingrediencie:
- 1 lyžička sečuánskeho korenia
- 1/2 lyžičky feniklových semien
- 2 červené čili papričky
- 5 plátkov zázvoru
- 3 – 4 hrnčeky vody
- 2 lyžičky soli
- 1 stonka stopkového zeleru
- 2 listy čínskej kapusty
- 3 mrkvy
Postup:
- Pohár aj viečko a závažie, prípadne pružinový uzáver, vyčistíme mydlovou vodou a potom opláchneme pod tečúcim prúdom studenej vody.
- Kapustu nakrájame na širšie prúžky, papričky necháme celé, stopkatý zeler a mrkvu rozkrojíme na kúsky a postupne všetko naukladáme do pohára, aby listy kapusty zostali hore.
- Zasypeme čiernym korením, semenami feniklu a pridáme plátky zázvoru.
- Nakoniec zalejeme vodou, v ktorej rozmiešame soľ. Môžeme ju prevariť, aby sa soľ rozpustila lepšie, ale nie je to nutné.
- Zelenina musí byť úplne ponorená. Potom pohár zaviečkujeme a odložíme na miesto so stálou izbovou teplotou, aby mohla zelenina kvasiť.
- Napríklad pri kapuste stačí 2 dni fermentácie, ale zeler s mrkvou uvítajú 5 dní fermentácie.
- Po 5 dňoch preložíme pohár do chladničky.
- Ak chceme udržiavať aktívny nálev, pridáme doň čerstvú zeleninu a necháme baktérie znovu pracovať.