Táto zemiaková nátierka je tak akurát krémová a dokonale korenená. Je to vynikajúca voľba pre predjedlo servírované na sušienkach. Jej ingrediencie sú podobné ako pri predchádzajúcom recepte, avšak príprava je odlišná a verte, že aj výsledná chuť.
Ingrediencie:
- 1 sladký zemiak
- 1 mrkva
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 1/2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 vrchovatá lyžica pasty tahini
- 3/4 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky karí prášku
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- Štipka mletého čierneho korenia
- Šalátová uhorka a pažítka na ozdobu
- Opečený chlieb na servírovanie
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si pekáč s vyšším okrajom.
- Zemiaku, mrkvu aj cibuľu očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
- Všetko vhodíme do pekáča, premiešame a pokvapkáme olivovým olejom.
- Dáte do predhriatej rúry a pečieme 40 minút, aby bola zelenina mäkká.
- Keď je zelenina upečená, necháme ju trochu vychladnúť a potom ju preložíme do nádoby mixéra/robota.
- Pridáme pastu tahini, soľ, korenie, rascu, karí prášok a všetko starostlivo rozmixujeme na pyré.
- Necháme vychladiť asi 30 minút v chladničke.
- Servírujeme na opečenom chlebe, ozdobené plátkami šalátovej uhorky a nasekanou pažítkou.
Tip: Opečený chlieb si najlepšie pripravíme tak, že na panvici rozpustíme trochu čerstvého masla a chlieb na ňom z oboch strán opražíme dozlatista.