Silvestrovské chuťovky v aspiku

Silvestrovské chuťovky v aspiku

INGREDIENCIA

na šalát

  • 30 dkg mäkkej salámy
  • 2 stredne veľké kyslé uhorky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 pohár Moravanky
  • 250 ml majonézy
  • podľa chuti korenie, soľ a cukor

na želatínu

  • 1 vrecúško želatíny jemne mleté
  • 450 ml vody
  • 3 polievkové lyžice octu
  • ½ polievkové lyžice soli
  • 1 a ½ polievkovej lyžice cukru
  • štipka mletého korenia

suroviny na rolky

  • 10 plátkov šunky
  • 5 ks natvrdo uvarených vajec
  • 5 plátkov tvrdého syra
  • 1-2 kyslé uhorky
  • 10 prúžkov červenej papriky
  • 3 polievkové lyžice sterilizovaného hrášku (môže byť aj kukurica)

POSTUP

  1. Pripravíme si domáci šalát.
  2. Salámu, uhorky, cibuľu a Moravanku (bez feferónky) nasekáme alebo nakrájame nadrobno.
  3. Z Moravanky zlejeme vodu cez sitko.
  4. K surovinám pridáme majolku.
  5. Dôkladne premiešame a dochutíme podľa vlastnej chuti.
  6. Nachystáme si želatínu.
  7. Do kastrólika nalejeme studenú vodu a ochutíme ju soľou, cukrom, octom a mletým čiernym korením.
  8. Všetko dôkladne rozmiešame a prisypeme vrecko želatíny.
  9. Želatínu metličkou dôkladne rozmiešame vo vode a necháme 10 minút odpočinúť, aby želatína napučala.
  10. Potom ju dáme na mierny plameň a za stáleho miešania želatínu zahrejeme.
  11. Želatína sa nesmie variť.
  12. Akonáhle sa z vody začne viac fajčiť, stiahneme kastrólik zo sporáka.
  13. Želatínu necháme schladiť do vlažnej podoby.
  14. Než želatína vychladne, tak si naaranžujeme aspikové rolky.
  15. Najskôr naplníme šunku šalátom . , stočíme a rolky uložíme do chladničky.
  16. Pripravíme prízdoby.
  17. Olúpeme a na plátky nakrájame vajcia, pripravíme uhorky.
  18. Drobnejšiu uhorku prepolíme a narežeme do vejárika (na päť spojených plátkov). Keď máme veľké uhorky, narežeme ich na šikmé plátky. Nakrájame kúsok kapie na prúžky.
  19. Uložíme do chladničky.
  20. Podľa veľkosti roliek vyberieme vhodnú formu na aspik. Mala by mať rovné dno a rozmer taký, aby sa do neho dali závitky čo najekonomickejšie skladať.
  21. Vychladnutý aspik nalejem do misky v asi centimetrovej vrstve. Dáme do chladu.
  22. Aspik necháme tuhnúť len tak, aby už držal tvar , ale ešte nebol tuhý.
  23. Na túto vrstvu naukladáme naplnené závitky.
  24. Potom pridávame na závitky prechladnutý aspik, aby cez ne stekal.
  25. Formu naplníme do polovice výšky závitkov a zase dáme stuhnúť, ale zase nie celkom, len do polomäkka.
  26. Nalejeme ďalšiu malú vrstvu a opäť dáme zatuhnúť do polomäkka.
  27. Na rolky kladieme prízdoby.
  28. Zalejeme vrstvou aspiku mala by siahať asi 1 cm nad suroviny.
  29. Necháme zatuhnúť ideálne cez noc v chladničke.
Silvestrovské pochúťky v podobe šunkových roliek v aspiku
Zdroj: mimibazár.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.