Šípková marmeláda nám zaberie asi najdlhší čas, a to kvôli zdĺhavej príprave samotných šípok. Výsledok ale za to určite stojí!
Ingrediencie
- 1 kg šípok
- 500 g krupicového cukru
Postup
- Šípky musíme zbaviť vnútrajška – teda zrniečok. To znamená, že každý plod rozrežeme a nožom zrniečka vydlabeme. Odrežeme aj všetky stopky a zelené časti.
- Ako máme takto plody pripravené, dáme ich do hrnca a zalejeme vodou tak, aby boli plody všetky vo vode ponorené.
- Šípky varíme do zmäknutia, ale nie na kašu.
- Teraz pridáme cukor podľa chuti, môže to byť 500 g – alebo viac aj menej.
- Opäť uvedieme do varu a varíme, až sa vyvarí tekutina a marmeláda stuhne.
- Potom marmeládu naplníme do pohárov a uzavrieme.
- Poháre s marmeládou sterilizujeme asi 15 minút pri teplote 85 °C.