Nechcete alebo nemôžete prijímať lepok a hľadáte tak vhodné alternatívy na všetky obľúbené pokrmy? Bezlepkové donuty zachutnajú všetkým bez rozdielu. Sú ľahké, rýchle a veľmi chutné.
Ingrediencie:
Na šišky:
- 1/4 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
- 1/4 hrnčeka kukuričného oleja
- 1/2 hrnčeka cukru krupica
- 1/3 hrnčeka hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 s 2/3 hrnčeka univerzálnej bezlepkovej múky
- 1/2 lyžičky xantánovej gumy
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 hrnček mlieka
Na polevu:
- 5 polievkových lyžíc rozpusteného soleného masla
- 1 a 1/2 lyžice mletej škorice
- 1/2 hrnčeka cukru múčka
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Nastriekame formu na šišky kuchynským olejom v spreji a dáme bokom.
- Do nádoby elektrického mixéra dáme maslo, olej, oba druhy cukru a našľaháme do hladkej peny. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a znova na stredný výkon šľaháme.
- V malej miske premiešame múku, xantánovú gumu, škoricu, prášok do pečiva, muškátový oriešok, soľ a jedlú sódu.
- Striedavo pridávajte múčnú zmes a mlieko do maslovej zmesi, pričom začíname aj končíme práve múkou. Miešame pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Naberieme cesto do vrecka a pevne uzavrieme. Pomocou nožníc odstrihneme roh a cesto vytlačíme do dutín formy na šišky a naplníme takmer plné.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme po dobu 7 minút, kým nie sú zlatisto hnedé. Vyberieme z rúry a necháme 2-3 minúty vychladnúť vo forme. Potom otočíme a vyklopíme na kuchynskú mriežku.
- Rovnaký postup aplikujeme aj na zvyšné cesto, pričom pred každou dávkou formu nastriekame kuchynským sprejom.
- Rozpustené maslo dáme do malej misky a po vychladnutí doň vždy namočíme hornú stranu šišky.
- Hneď na to vložíme do misky, kde máme zmiešaný cukor so škoricou, aby sa utvorila cukrová krusta. Dáme späť na mriežku a necháme zatuhnúť.
- Môžu byť skladované vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu 2-3 dní.