Šišky z cmaru

Šišky z cmaru

Akonáhle ochutnáte tieto donuty, budete v siedmom nebi. Sú ľahké ako pierko a dokonale nadýchané. Práve cmar dodá tú charakteristickú a jedinečnú chuť aj konzistenciu.

Ingrediencie:

  • 90 ml vody
  • 150 ml cmar
  • 1 rozšľahané vajcia (musí mať izbovú teplotu)
  • 57 g rozpusteného nesoleného masla
  • 454 g polohrubej alebo chlebovej múky
  • 57 g cukru kryštál
  • 1 lyžička soli
  • 5 g sušeného droždia
  • Olej na vyprážanie (najlepšie je slnečnicový)

Na ozdobu:

  • Cukor na obaľovanie šišiek
  • Džem alebo čokoládová nátierka na náplň (nemusí byť)

Postup:

  • Do domácej pekárne dáme vodu, cmar, rozšľahané vajcia a rozpustené maslo. Potom pridáme suché ingrediencie bez droždia. Dôležité je, aby bola každá surovina presne odvážená v množstve, aké je uvedené.
  • V suchých ingredienciách urobíme malú priehlbinu a nasypeme do nej droždie. Pekáreň nastaví na program cesto a necháme pracovať.
  • Akonáhle je cesto hotové, položíme ho na pomúčený val a zľahka prehniteme. Rozdelíme polovicu, jednu necháme na doske, druhú zabalíme, aby neokorala, a dáme bokom.
  • Pomocou valčeka vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi 1 cm. Vykrajujte väčším okrúhlym ostrým vykrajovačom na pečivo a potom pomocou menšieho vykrajovača urobíme malé otvory uprostred. Pokiaľ robíme pravidelne, kúpime si tvorítko na prípravu práve tohto múčnika.
  • Jednotlivé šišky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme plech do rúry a zapneme iba na 1 minútu, strážime čas, aby sa rúra len ľahko zahriala, a potom hneď vypneme.
  • Dáme variť trochu vody a nalejeme do kastrólika či menšieho hrnčeka, ktorý je možné dať do rúry. Položíme na plech s donutmi, aby vznikla para, ktorá zabráni utvoreniu nežiaducej šupky. Zvyšok cesta spracujeme rovnakým spôsobom a opäť urobíme trik s hrnčekom vody.
  • Olej zahrejeme na 180 stupňov. To je dôležité, pretože keď bude málo zahriaty, nebudú sa donútené vyprážať hneď, v príliš rozpálenom zase rýchlo zhnednú uprostred a potom budú tuhé.
  • Šišky opatrne vložíme do horúceho oleja pomocou klieští a hneď ako zo spodnej strany zozlatnú, otočíme ich. Hotové vyberieme a položíme na tanier vyložený papierovými utierkami. Akonáhle všetky vychladnú, obalíme ich v cukre.

Tip: Ak sa ich rozhodneme naplniť, zapichneme do šišky špajľu alebo malý nôž, aby sa vytvorila dierka, a potom naplníme džem alebo Nutellu do vrecka a vtlačíme malé množstvo do otvoru.

Týchto otvorov môžeme urobiť aj viac, s ohľadom na to, že tu nie je toľko priestoru na náplň. Prípadne kto chce, môže donútené rozpoliť a jednoducho namazať a zaklopiť.

Perfektné kvasnicové domáce šišky.
Zdroj: https://www.christinascucina.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.