Tento lahodný škoricovo-cuketový múčnik si zamilujete! Je jednoduchý na prípravu a navyše skvele chutí. Skvele sa hodí napríklad k popoludňajšej káve. Ak ešte nie ste hrdým majiteľom kávovaru, možno sa vám budú hodiť naša recenzia najlepších kávovarov Sencor .
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 375 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 230 g smotanového syra izbovej teploty
- 400 g kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g masla, rozpusteného a mierne vychladnutého
- 2 šálky cukety, nastrúhané (asi 2 stredné cukety)
Na škoricový vír:
- 70 g kryštálového cukru
- 1 lyžica mletej škorice
Na škoricovú polevu:
- 60 g práškového cukru, preosiateho
- ¼ lyžičky mletej škorice
- 1-2 lyžičky mlieka
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175° C.
- Vymažte tukom a vysypte múkou formu na bábovku.
- V stredne veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a škoricu, kým sa všetko nezapracuje.
- Dajte bokom.
- Smotanový syr a cukor šľahajte na strednú rýchlosť po dobu 2 minút.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom a po každom pridaní jednu minútu miešajte.
- Vmiešajte vanilku.
- Zalijge rozpusteným maslom a premiešajte.
- Šľahajte 3 minúty mixérom na stredne vysokú rýchlosť.
- Opatrne vmiešajte múčnu zmes.
- Pridajte cuketu a miešajte, kým sa nezapracuje.
- Krúživým pohybom zmiešajte škoricu a cukor v malej miske.
- Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy.
- Cesto posypte zmesou škorice a cukru.
- Navrch dajte zvyšok cesta.
- Niekoľkokrát poklepte na formu, aby sa uvoľnili prípadné vzduchové bubliny.
- Pečte 1 hodinu alebo kým špáradlo vložené do stredu bábovky nevyjde čisté.
- Vyberte z rúry a nechajte 20 minút chladnúť.
- Potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Polevu vytvoríte tak, že v malej miske zmiešate práškový cukor a škoricu.
- Vmiešame mlieko a vanilku.
- Bábovku pokvapkajte polevou, nakrájajte a podávajte.