Trochu netradičné podanie baklavy. Tento recept na rolky so škoricou a orechmi je rovnako lahodný ako klasicky recept na baklavu. Jediný rozdiel je vo forme, v ktorej sa dostane na váš tanier. Pozrite sa na video návod, ako rolky správne zabaliť!
Čo budeme potrebovať
Na sirup
- 250 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 30 g glukózového sirupu
- Tyčinka škorice
- 4 klinčeky (celé)
- Šťava z malého citróna
Na rolky
- 200 g rozpusteného ghí
- 50 g vlašských orechov
- 50 g mandlí
- 50 g pistácií
- Lyžičku mletej škorice
- 500 g cesta (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
- Mleté pistácie (na ozdobu)
Postup
- V malom hrnci zmiešame cukor, vodu, glukózový sirup, tyčinku škorice, klinčeky a citrónovú šťavu
- Zmes privedieme do varu na stredne vysokú teplotu
- Za občasného miešania varíme, aby sa cukor rozpustil
- Akonáhle sa zmes varí, vypneme teplotu a necháme sirup vychladnúť
- Nastavíme rošt v rúre na najnižšiu úroveň
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov
- V kuchynskom robote si veľmi jemne nasekáme vlašské orechy, mandle, pistácie a škoricu
- Rozbalíme si cesto a prepolíme ho
- Cesto zabalíme do fólie a nevlhčenej kuchynskej utierky, aby nám nevyschlo
- Vezmeme jeden plát cesta, položíme ho na pracovnú plochu a potrieme ho ghí maslom
- Po celom povrchu cesta nasypeme niečo cez 2 lyžičky orechovej zmesi
- Rolku môžeme ubaľovať okolo tenkej tyče, ktorú následne pred pečením vyberieme alebo rolku je možné ubaliť aj bez nej
- Cesto teda zarolujeme okolo drevenej tyče alebo ho zarolujeme bez nej
- Pokiaľ nepoužívate tyč, cesto príliš neuťahujte
- Postup opakujeme so všetkými plátmi rovnako
- Rolky vkladáme do vymasteného pekáča, tak aby sa vzájomne dotýkali
- Zvyšným ghí potrieme všetky rolky
- Vložíme do rúry a pečieme 70 až 90 minút, kým nie sú zlatisté
- Hotové rolky vyberieme z rúry a ešte horúci dezert ihneď polejeme vychladnutým sirupom
- Necháme ich aspoň 30 minút odpočinúť a vsiaknuť sirup
- Rolky na záver posypeme mletými pistáciami a podávame
Tu sa môžete pozrieť ako sa správne má baklava baliť (začiatok 3:12), pokiaľ z nej tvoríme rolky. Zároveň sa ale nič nestane pokiaľ sa rozhodnete rolky ubaliť klasickým spôsobom, a to bez použitia drevenej tyčky.