Toto je ten najlepší recept na kysnuté škoricové rolky. Zahryznite sa do nadýchaného cesta plného škorice s jemnou a krémovou polevou.
Čo budeme potrebovať
- 250 ml teplého mlieka
- 100 g kryštálového cukru (+ lyžica navyše)
- Lyžica sušeného droždia
- 2 veľké vajcia
- 90 g rozpusteného masla
- Lyžička vanilkového extraktu
- 560 g hladkej múky
- Lyžička morskej soli
- Lyžička mletej škorice
Na náplň
- 220 g trstinového cukru
- 2 ½ lyžice mletej škorice
- 90 g zmäknutého masla
Na polevu
- 225 g smotanového syra
- 60 g zmäknutého masla
- 240 g práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Na cesto si v mikrovlnnej rúre ohrejeme mlieko.
- Do misy pridáme mlieko, potom pridáme lyžicu cukru a lyžicu droždia.
- Zamiešame a necháme päť minút odležať.
- Do misy pridáme zvyšok cukru, maslo, vajcia a vanilku.
- Zmes začneme hniesť, tak aby nám vzniklo lepivé cesto.
- Pridáme múku, soľ a škoricu a pokračujeme v miesení.
- Cesto miesime, kým nevznikne veľká guľa.
- Cesto prenesieme na pomúčenú plochu a rukami znovu premeníme, kým nebude hladké a pružné.
- Vymastíme si veľkú misu maslom a cesto vložíme dovnútra.
- Misu prikryjeme utierkou a dáme ju na teplé miesto, aby mohlo cesto vykysnúť.
- Cesto necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si pripravíme náplň do škoricových roliek.
- V malej miske zmiešame maslo, hnedý cukor a škoricu, kým nebude zmes jednotná.
- Vykysnuté cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme.
- Pomocou stierky potrieme celé cesto náplňou.
- Cesto potom pevne zrolujeme a nakrája na 12 rovnakých slimákov.
- Zapekaciu misu alebo plech s okrajom vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme maslom.
- Škoricové rolky do misy vyskladáme, zakryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať, aby rolky nakysli.
- Medzitým predhrejeme rúru na 180 stupňov a slimáky do nej vložíme.
- Slimáky pečieme 18-20 minút dozlatista.
- Zatiaľ čo sa škoricové slimáky pečú, vyšľaháme smotanový syr, maslo, práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ.
- Akonáhle škoricové slimáky vyberieme z rúry, ešte teplé ich potrieme syrovou polevou.