Neuveriteľne lahodný a výdatný škótsky pastiersky koláč alebo Shepherd’s Pie je chutné mäso so zeleninou v bohatej omáčke zapečené s perinkou zo zemiakov a syra dozlatista. Už nikdy nebudete chcieť večerať nič iné!
INGREDIENCIA
- 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na veľké kúsky
- soľ podľa chuti
- 700 g chudého mletého jahňacieho (alebo mletého hovädzieho mäsa)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
- soľ a korenie
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 3/4 šálky červeného vína
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 4 lyžice masla
- 2/3 šálky smotany na varenie
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 jarné cibuľky, nakrájané na malé kocky
- 3/4 šálky strúhaného syra čedar
POSTUP
- Zakryte zemiaky studenou vodou vo veľkom hrnci.
- Dochuťte soľou a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na mierny plameň a varte do mäkka, 15-20 minút
- Medzitým rozohrejte olivový olej vo veľkej panvici na strednom ohni.
- Pridajte cibuľu a mrkvu.
- Dochuťte soľou a korením.
- Varte za miešania do mäkka asi 6 minút.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú a pridajte mleté mäso.
- Restujte, počas toho mäso rozlámte vareškou, asi 5 minút.
- Zlejte tuk a dochuťte 1/2 lyžičky soli a trochou mletého korenia.
- Vmiešajte cesnak a tymián a varte, kým sa nerozvonia.
- Urobte priestor uprostred, pridajte tam paradajkový pretlak a varte 1 minútu.
- Vmiešajte wercesterskú omáčku a víno a varte, kým nie je panvica takmer suchá, asi 2 minúty.
- Pridajte hovädzie vývar a varte, kým nie je zmes šťavnatá, 4-5 minút.
- Vmiešajte 1/2 šálky mrazeného hrášku.
- Všetko preložte do vymasteného 3-litrového pekáča.
- Zemiaky sceďte a vráťte do hrnca.
- Pridajte maslo a smotanu a dobre roztlačte.
- Dochuťte soľou a korením a pridajte horčicu, jarnú cibuľku a čedar.
- Zemiaky rozprestrite na mäso zadnou stranou lyžice a potom vytvorte vidličkou hrebienky.
- Pečte pri 220 stupňoch Celzia, kým povrch nezezlátne, asi 20-25 minút.
- Pred podávaním nechajte aspoň 10 minút vychladnúť.