Škótsky pastiersky kolár

Škótsky pastiersky kolár

Neuveriteľne lahodný a výdatný škótsky pastiersky koláč alebo Shepherd’s Pie je chutné mäso so zeleninou v bohatej omáčke zapečené s perinkou zo zemiakov a syra dozlatista. Už nikdy nebudete chcieť večerať nič iné!

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na veľké kúsky
  • soľ podľa chuti
  • 700 g chudého mletého jahňacieho (alebo mletého hovädzieho mäsa)
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
  • soľ a korenie
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 3/4 šálky červeného vína
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 4 lyžice masla
  • 2/3 šálky smotany na varenie
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané na malé kocky
  • 3/4 šálky strúhaného syra čedar

POSTUP

  • Zakryte zemiaky studenou vodou vo veľkom hrnci.
  • Dochuťte soľou a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na mierny plameň a varte do mäkka, 15-20 minút
  • Medzitým rozohrejte olivový olej vo veľkej panvici na strednom ohni.
  • Pridajte cibuľu a mrkvu.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Varte za miešania do mäkka asi 6 minút.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú a pridajte mleté ​​mäso.
  • Restujte, počas toho mäso rozlámte vareškou, asi 5 minút.
  • Zlejte tuk a dochuťte 1/2 lyžičky soli a trochou mletého korenia.
  • Vmiešajte cesnak a tymián a varte, kým sa nerozvonia.
  • Urobte priestor uprostred, pridajte tam paradajkový pretlak a varte 1 minútu.
  • Vmiešajte wercesterskú omáčku a víno a varte, kým nie je panvica takmer suchá, asi 2 minúty.
  • Pridajte hovädzie vývar a varte, kým nie je zmes šťavnatá, 4-5 minút.
  • Vmiešajte 1/2 šálky mrazeného hrášku.
  • Všetko preložte do vymasteného 3-litrového pekáča.
  • Zemiaky sceďte a vráťte do hrnca.
  • Pridajte maslo a smotanu a dobre roztlačte.
  • Dochuťte soľou a korením a pridajte horčicu, jarnú cibuľku a čedar.
  • Zemiaky rozprestrite na mäso zadnou stranou lyžice a potom vytvorte vidličkou hrebienky.
  • Pečte pri 220 stupňoch Celzia, kým povrch nezezlátne, asi 20-25 minút.
  • Pred podávaním nechajte aspoň 10 minút vychladnúť.
Mäso so zeleninou v bohatej omáčke zapečené s perinkou zo zemiakov a syra v zapekacej mise s lyžicou.
www.bellyfull.net

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.