Sladká maďarská zmes

Sladká maďarská zmes

Každý zemiakový guláš je niečím iný a mnohokrát stačí použiť len inú odrodu zemiakov, aby chutil úplne inak. Tentokrát sú to červené zemiaky, ktoré sa postarajú o lahodný pokrm.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 800 g údené klobásy
  • 2 lyžice masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ podľa chuti
  • 3/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 10 stredne veľkých červených zemiakov
  • 1 a 1/2 – 2 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 1 – 2 lyžice nasekanej petržlenu

Postup:

  • Klobásu nakrájame na plátky, cibuľu olúpeme a nasekáme na jemné plátky.
  • Cesnak očistíme a prelisujeme cez lis na cesnak. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kúsky cca 2 x 2 cm.
  • Pripravíme si stredne veľký hrniec, dáme doň rozohriať olej a keď je horúci, vložíme nakrájanú klobásu. Za stáleho miešania necháme restovať niekoľko minút, kým nezískajú zlatohnedý nádych.
  • Klobásu vyberieme pomocou dierovanej lyžice z panvice a odložíme bokom.
  • Do hrnca dáme maslo, rozpustíme, vhodíme nakrájanú cibuľu a necháme skaramelizovať. Trvá to cca 5 – 7 minút a cibuľa by mala byť zlatistá až zlatohnedá.
  • Prihodíme cesnak, trochu soli, korenie, papriku, premiešame a restujeme, kým nebude cítiť cesnakovú arómu.
  • Potom pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme kuracím vývarom, zamiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme asi 15 minút na strednom ohni.
  • Pokrievku necháme tak, aby mohla čiastočne utekať para a nezabúdame občas premiešať.
  • Po pätnástich minútach dáme pokrievku preč a varíme ešte ďalších 10 minút. Zemiaky musia byť jemné, mäkké a trochu guláš zahustiť.
  • Nakoniec vrátime späť klobásu a premiešame. Podľa chuti ešte osolíme.
  • Servírujeme ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom a pridať prílohu v podobe čerstvého chleba či pečiva.

Luxusný sladký maďarský guláš z červených zemiakov.
Zdroj: https://thecozyapron.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.