Dukátové buchtičky so šodó sú tradičnou pochúťkou v Česku aj na Slovensku, ale naraziť na ne môžeme aj v zahraničí. Šodó sa vyrábalo z vína a vajec, ale postupne bola pena nahradená vanilkovým pudingom s mliekom.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 ml vody
- 20 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 40 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- Strúhanú kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
- 100 ml slnečnicového oleja
Postup:
- Do malého hrnca dáme ohriať 50 ml mlieka, aby bolo vlažné. Rozdrobíme doň droždie a zasypeme 1 lyžičkou cukru. Odložíme na 5 minút stranou.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, vajcia, cukor, zvyšné mlieko, vodu, citrónovú kôru, olej a pripravený kvások.
- Cesto spracovávame po dobu 5 minút. Hotové cesto v mise zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 40 minút kysnúť na teplom mieste.
- Plech na pečenie potrieme rastlinným olejom alebo použijeme papier na pečenie.
- Cesto dáme na pracovnú plochu a nakrájame cca na 8 – 12 menších kusov. Každý kúsok cesta vyvaľkáme do dlhého valčeka, položíme na plech a potrieme olejom.
- Takto spracujeme všetky kusy cesta a potom ostrým nožom nakrájame na rovnako veľké dieliky (buchtičky).
- Cesto necháme na plechu 5 minút odpočinúť a medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
- Pečieme 20 – 25 minút, až kým nebudú mať zlatistý povrch.
- Podávame s obľúbenou omáčkou podľa vlastnej chuti, ideálne vanilkový sos.