Sladké mini hrčky s vanilkovým sosom

Sladké mini hrčky s vanilkovým sosom

Dukátové buchtičky so šodó sú tradičnou pochúťkou v Česku aj na Slovensku, ale naraziť na ne môžeme aj v zahraničí. Šodó sa vyrábalo z vína a vajec, ale postupne bola pena nahradená vanilkovým pudingom s mliekom.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 40 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • Strúhanú kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 100 ml slnečnicového oleja

Postup:

  • Do malého hrnca dáme ohriať 50 ml mlieka, aby bolo vlažné. Rozdrobíme doň droždie a zasypeme 1 lyžičkou cukru. Odložíme na 5 minút stranou.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, vajcia, cukor, zvyšné mlieko, vodu, citrónovú kôru, olej a pripravený kvások.
  • Cesto spracovávame po dobu 5 minút. Hotové cesto v mise zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 40 minút kysnúť na teplom mieste.
  • Plech na pečenie potrieme rastlinným olejom alebo použijeme papier na pečenie.
  • Cesto dáme na pracovnú plochu a nakrájame cca na 8 – 12 menších kusov. Každý kúsok cesta vyvaľkáme do dlhého valčeka, položíme na plech a potrieme olejom.
  • Takto spracujeme všetky kusy cesta a potom ostrým nožom nakrájame na rovnako veľké dieliky (buchtičky).
  • Cesto necháme na plechu 5 minút odpočinúť a medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Pečieme 20 – 25 minút, až kým nebudú mať zlatistý povrch.
  • Podávame s obľúbenou omáčkou podľa vlastnej chuti, ideálne vanilkový sos.
Vynikajúce mini buchtičky so smotanovou omáčkou s pudingom.
Zdroj: https://www.tastyfoodtour.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.