Tento zapečený pokrm z mletého hovädzieho mäsa, sladkých zemiakov a syra je veľmi jednoduchý na prípravu a ako bonus je skvele výdatný, zdravý a chutí úžasne. Perfektné jedlo pre celú rodinu!
Čo budete potrebovať
- 2 stredné batáty, nakrájané na kocky
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky smotany na šľahanie
- 1 a ⅓ šálky instantnej ryže
- 2 šálky strúhaného syra čedar
- 2 lyžičky petržlenovej vňate
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Olúpte a nakrájajte batáty na 2,5 cm kocky.
- Do zapekacej misy 23 x 33 cm vložte kúsky sladkých zemiakov, pokvapkajte ich olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a rozmarínom.
- Zapekaciu misu vložte do rúry a kocky batátov pečte 30 minút.
- Medzitým dajte veľkú panvicu na stredne vysoký plameň a pridajte mleté hovädzie mäso.
- Rozlámte ho lyžicou a miešajte, kým úplne nezhnedne. (Ak použijete hovädzie mäso s vyšším obsahom tuku, pred pridaním nakrájanej cibule zlejte prebytočný tuk).
- K opečenému mäsu pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a opekajte 3–5 minút, kým nezmäkne a nezosklovatí.
- Po 30 minútach vyberte zapekaciu misu z rúry.
- Pridajte vývar, smotanu na šľahanie, instantnú ryžu a restovanú zmes hovädzieho a cibule.
- Dobre premiešajte a pomocou lyžice rovnomerne naložte zmes do zapekacej misy.
- Prikryte alobalom a vráťte na 15 minút do rúry.
- Po 15 minútach odoberte alobal a zapečenú zmes posypte strúhaným syrom.
- Vráťte do rúry (odkryté) ešte asi na 10 minút.
- Nechajte pokrm oddýchnuť a vychladnúť po dobu 10-15 minút.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, naložte na taniere a užite si to!
Skúste aj naše recepty na hranolky zo sladkých zemiakov . Na klasické hranolky sa už ani nepozriete!