Slaná špenátová torta

Slaná špenátová torta

Pokiaľ vás sladké recepty neoslovili, alebo potrebujete nazbierať ešte trochu odvahy na ich vyskúšanie. Tak sme si pre všetky prípady pripravili aj recept, ktorý je možno schodnejšou verziou tejto torty, a to jej slaný variant.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 250 g hladkej múky
  2. 150 g masla (studeného nakrájaného na plátky)
  3. ½ lyžičky soli
  4. 3 polievkové lyžice studenej vody

Na náplň

  1. 600 g mrazeného špenátu
  2. 2 póry
  3. 1 zväzok petržlenu
  4. 1 lyžica oleja
  5. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  6. 4 vajcia
  7. 125 ml mlieka
  8. 125 ml smotany
  9. 150 g strúhaného syra
  10. Soľ
  11. Korenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220 stupňov
  2. Mrazený špenát si rozmrazíme
  3. Studené a nakrájané maslo uhniteme s múkou, soľou a vodou
  4. Musí nám vzniknúť hladké cesto
  5. Misu s cestom zabalíme do potravinárskej fólie a dáme oddýchnuť do chladničky.
  6. Medzitým si umyjeme pór a petržlen
  7. Pór nakrájame na kolieska a petržlenovú vňať si nadrobno nasekáme
  8. Na panvici si rozohrejeme olej a potom pridáme pór
  9. Pór na panvici restujeme, potom pridáme cesnak a necháme ho rozvoňať
  10. Pridáme do panvice špenát a začneme všetko vyprážať, kým sa tekutina zo špenátu neodparí
  11. Panvicu zložíme zo sporáka a zamiešame petržlen
  12. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na veľkosť väčšiu ako je forma, do ktorej ho budeme neskôr dávať
  13. Dno formy vyložíme papierom na pečenie a strany vymažeme maslom
  14. Formu pritlačíme na cesto a to nám ukáže akú veľkosť z cesta vyrezať
  15. Cesto vložíme do formy a zo zvyšného cesta vypracujeme rezancu, ktorú vyložíme strany formy
  16. Tie sa snažíme čo najvyššie zakryť
  17. Vidličkou do cesta niekoľkokrát pichneme
  18. Vo veľkej mise si zmiešame vajcia s mliekom a smotanou
  19. Osolíme, okoreníme a premiešame, aby sa korenie so soľou rozpustili
  20. Pridáme syr (trochu si necháme na posypanie)
  21. Pridáme pórovú zmes a dobre premiešame, všetko sa musí vzájomne spojiť
  22. Zmes vlejeme do formy na cesto a posypeme zvyšným syrom
  23. Pečieme asi 30 minút
  24. Náplň by mala byť tuhá, potom je možné tortu vybrať z rúry
  25. Necháme vychladnúť a servírujeme
Slaný koláč so špenátom a smotanou.
Zdroj: theironyou.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.