Pokiaľ vás sladké recepty neoslovili, alebo potrebujete nazbierať ešte trochu odvahy na ich vyskúšanie. Tak sme si pre všetky prípady pripravili aj recept, ktorý je možno schodnejšou verziou tejto torty, a to jej slaný variant.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (studeného nakrájaného na plátky)
- ½ lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice studenej vody
Na náplň
- 600 g mrazeného špenátu
- 2 póry
- 1 zväzok petržlenu
- 1 lyžica oleja
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 4 vajcia
- 125 ml mlieka
- 125 ml smotany
- 150 g strúhaného syra
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov
- Mrazený špenát si rozmrazíme
- Studené a nakrájané maslo uhniteme s múkou, soľou a vodou
- Musí nám vzniknúť hladké cesto
- Misu s cestom zabalíme do potravinárskej fólie a dáme oddýchnuť do chladničky.
- Medzitým si umyjeme pór a petržlen
- Pór nakrájame na kolieska a petržlenovú vňať si nadrobno nasekáme
- Na panvici si rozohrejeme olej a potom pridáme pór
- Pór na panvici restujeme, potom pridáme cesnak a necháme ho rozvoňať
- Pridáme do panvice špenát a začneme všetko vyprážať, kým sa tekutina zo špenátu neodparí
- Panvicu zložíme zo sporáka a zamiešame petržlen
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme ho na veľkosť väčšiu ako je forma, do ktorej ho budeme neskôr dávať
- Dno formy vyložíme papierom na pečenie a strany vymažeme maslom
- Formu pritlačíme na cesto a to nám ukáže akú veľkosť z cesta vyrezať
- Cesto vložíme do formy a zo zvyšného cesta vypracujeme rezancu, ktorú vyložíme strany formy
- Tie sa snažíme čo najvyššie zakryť
- Vidličkou do cesta niekoľkokrát pichneme
- Vo veľkej mise si zmiešame vajcia s mliekom a smotanou
- Osolíme, okoreníme a premiešame, aby sa korenie so soľou rozpustili
- Pridáme syr (trochu si necháme na posypanie)
- Pridáme pórovú zmes a dobre premiešame, všetko sa musí vzájomne spojiť
- Zmes vlejeme do formy na cesto a posypeme zvyšným syrom
- Pečieme asi 30 minút
- Náplň by mala byť tuhá, potom je možné tortu vybrať z rúry
- Necháme vychladnúť a servírujeme