Nemysleli ste si, že zvládnete recept na suflé? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jeho slanú verziu, ktorý je popisovaný krok za krokom, a vychutnajte si ho v celej svojej kráse.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla (plus navyše na vymazanie)
- 25 g strúhanky
- 50 g hladkej múky
- Lyžička horčica
- 300 ml mlieka
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 100 g strúhaného extra silného čedaru (dobre sa hodí aj niva, kozí syr a údené syry)
Postup
- Rúru zohrejeme na 200 stupňov a na prostrednú priečku položíme plech na pečenie
- Misky na suflé bohato vymastíme maslom, a potom prisypeme strúhanku a miskami otáčame, aby bolo maslo rovnomerne obalené strúhankou
- Prebytočnú strúhanku vyklopíme a dáme jej preč
- Na prípravu hustej bielej omáčky si na panvici rozpustíme na strednú teplotu maslo
- Potom vmiešame múku a horčicu
- Za stáleho miešania varíme asi 1 minútu
- Hrniec zložíme z platne a postupne vmiešame mlieko
- Pred pridaním ďalšej porcie mlieka ho dôkladne premiešame
- Vrátime ho späť na platňu a neustále ho asi 10 minút miešame, kým nezhustne
- Prelejeme ju do misky a necháme úplne vychladnúť
- Vajcia rozklepneme a oddelíme bielky od žĺtkov
- Bielky dáme do čistej misy a žĺtky vmiešame do cesta
- Do cesta vmiešame aj čedar a dobre okoreníme
- Čistým šľahačom ušľaháme bielky, kým sa nevytvoria tuhé snehové špičky
- Potom za pomocou lyžice, bielky vmiešame do syrového cesta
- Lyžicou nalejeme cesto zmes do misiek
- Misky položíme na plech a pečieme 25–30 minút, kým nie je vršok cesta zlatistý, nakysnutý a mierne sa hýbe
- Ihneď podávame