Niva s čerstvým rožkom či žemľou je pre mnohých gurmánskym zážitkom sama o sebe. Tento recept originálnym spôsobom spája 2 v 1.
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 200 g syra niva
- 30 g čerstvého droždia
- 150 g vody
- 100 g masla
- 8 g soli
- 1 vajce
Postup:
- V malej miske si pripravte kvások
- Na doske si z múky urobte kopček s jamkou uprostred, do ktorého následne pridajte najemno nastrúhanú nivu, soľ, rozpustené maslo, vodu a kvások.
- Všetko rukami dôkladne spracujte do podoby hladkého cesta.
- Následne nechajte cesto na doske prekryté utierkou približne 50 minút kysnúť.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na obdĺžnik približne jeden a pol centimetra vysoký.
- Z tohto obdĺžnika potom nožom vykrájate štvrťce, obdĺžniky, trojuholníky či ďalšie tvary.
- Tieto tvary umiestnite na papier na pečenie vyložený plech a nechajte ešte chvíľku kysnúť.
- Vložte do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte približne 20-25 minút dozlatista.
Najrôznejšie slané pochúťky môžete pri konzumácii namáčať v rozmanitých omáčkach. Inšpirujte sa našimi receptami na obľúbené dipy !