Tieto tartaletky na slano plnené zmesou syra, údeniny a zeleniny môžu byť nielen veľmi chutnou večerou, ale aj skvelým pohostením pre návštevu.
Ingrediencie:
Cesto
- 250 g hladkej múky
- 120 g masla
- 6 PL ľadovo studenej vody
- soľ
Náplň
- 200 g slaniny
- 100 g čedaru
- 300 ml kyslej smotany
- 3 vajcia
- 1 červená cibuľa
- 2 šalotky
- 2 PL chutney
- 1 PL čerstvo nasekané pažítky
Postup:
- Z múky, masla, soli a vody vypracujte ručne alebo pomocou kuchynského robota cesto.
- Z cesta následne vypracujte guľu, ktorú zabaľte do potravinovej fólie a nechajte približne 30 minút odpočívať v chladničke.
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Vychladené cesto rozdeľte na šesť rovnako veľkých dielov a následne každý diel rozvaľkajte na placku.
- Následne pomocou hrnčeka či niečoho podobného vykrojte z cesta kolieska.
- Takto vykrájané kolieska potom prstami vtlačte do formičky na tartaletky, prebývajúce cesto odstráňte.
- Vložte cesto znova na 30 minút vychladiť do chladničky.
- Cesto vo formičkách prepichajte vidličkou a vložte piecť na približne 8-10 minút (dozlatista) do predhriatej rúry.
- V medziobdobí si pripravte náplň.
- Na panvici orestujte na kocky nakrájanú slaninu.
- Orestovanú slaninu z panvice vyberte a tuk použite na orestovanie nakrájanej cibule a šalotky.
- Následne do každej tartaletky vložte tročku chutney, orestovanej slaniny, cibuľky a trochu strúhaného čedaru.
- Pridajte trochu kyslej smotany, v ktorej ste rozšľahali vajcia a pridali korenie.
- Na záver každú tartaletku posypte trochou syra.
- Vložte späť do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút.
Upečené slané tartaletky podávajte posypané pažítkou.