Slaný koláč po Taliansku

Slaný koláč po Taliansku

Upečte si namiesto sladkého tento výborný slaný koláč, ktorý v talianskych domácnostiach počas veľkonočných sviatkov nesmie chýbať. Je skutočne ľahký. A vychutnáte si ho aj kedykoľvek inokedy počas roka.

Ingrediencie na cesto

  • 3 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 2 lyžice cukru
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 hrnčeka masla, nakrájaného na kúsky

Ingrediencie na náplň

  • 300 g mangoldu bez stoniek
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 stredne veľké cibule, najemno nasekané
  • 10 veľkých vajec
  • 1 hrnček ricotty
  • 100 g parmezánu, nastrúhaného nahrubo
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžičky cukru

Postup

  • Zmiešajte múku, cukor a soľ. Pridajte maslo a spracovávajte cesto tak dlho, kým sa nespracuje aj samotné maslo.
  • Pridajte 1/2 hrnčeka studenej vody a mixujte.
  • Cesto si dajte na pracovnú dosku a hneťte ho tak, aby sa dokonale spojilo. Rozdeľte ho na polovicu.
  • Jednu polovicu položte na potravinovú fóliu.
  • Cesto rozvaľkajte na plát hrubý 20 milimetrov, a potom ho zabaľte.
  • To isté urobte aj s druhou polovicou cesta.
  • Oba pláty dajte do chladničky na aspoň 2 hodiny.
  • Teraz sa pustite do plnky.
  • Do veľkého hrnca dajte vodu a priveďte ju do varu. Pridajte do nej mangold a varte túto zeleninu tak dlho, pokiaľ nebude svetlo zelená. Ak nezoženiete mangold, môžete použiť špenát. Aj koláč so špenátom je totiž výborný.
  • Mangold povarte zhruba 2 minúty, a potom ho pomocou klieští namočte do studenej vody, aby ste zastavili varenie. Zeleninu nechajte vychladnúť, a potom ju jemne nasekajte.
  • Vo veľkom hrnci si rozpáľte olej. Osmahnite cibuľku a zmiešajte ju s mangoldom.
  • Vo veľkej miske rozšľahajte 4 vajcia. Pridajte k nim ricottu, parmezán a mangold. Všetko premiešajte. Pridajte cesnak, citrónovú kôru, muškátový oriešok, 2 lyžičky soli a korenie.
  • Vytiahnite cesto z chladničky, nechajte ho zhruba 5 minút pri izbovej teplote. Jeden plát ešte rozvaľkajte tak, aby ste ho mohli dať do formy na koláč a aby ešte cesto trochu presahovalo cez okraje. Cesto zatlačte do strán a dna formy.
  • Rozšľahajte si jedno vajce, a tým hrany cesta potrite.
  • Potom na koláč rovnomerne naneste plnku.
  • Vezmite druhý plát cesta, dajte ho cez plnku, a potom zatočte okraje.
  • Potrite taliansky koláč zhora vajíčkom, posypte ho cukrom, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte ho na 10 minút do mrazničky.
  • Predhrejte si medzitým rúru na 180 °C. Vyberte koláč z mrazničky, oddeľte z neho potravinovú fóliu, a potom ho pečte zhruba 65 až 75 minút. Než ho budete podávať, nechajte ho vychladnúť.
Pravý taliansky koláč so slanou náplňou k Veľkej noci.
Zdroj: bonappetit.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.