Brokolica je výborná zelenina nielen do polievok či zapečených zemiakov a šalátov. Je z nej tiež výborný a zdravý koláč. Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako chutil.
Ingrediencie na cesto
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 vajce
- 25 ml vody
- soľ
Ingrediencie na náplň
- 250 ml smotany (33%)
- 125 ml mlieka
- 3–4 vajcia
- soľ
- korenie
- 1ks brokolica (ružičky)
Postup
- Z múky, masla, vajcia, vody a štipky soli si pripravíme hladké cesto, ktoré necháme 2 hodiny odležať v chlade.
- Potom cesto vyvaľkáme a vložíme do formy.
- Dno prepicháme vidličkou, prikryjeme alobalom a nasypeme na ne suchú fazuľu či inú strukovinu (na záťaž).
- Pečieme cca 10–15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
- Korpus necháme vychladnúť a môžeme plniť.
- Ružičky brokolice nakrájame na menšie kúsky a krátko povaríme v osolenej vode.
- Necháme odkvapkať.
- Navŕšime na predpečené cesto a zalejeme zálievkou zo smotany, mlieka a vajec, ktorú sme len zľahka osolili a dochutili čiernym korením.
- Pred zapekaním môžeme koláč ešte posypať strúhaným syrom typu gruyer, čedar či camembert.
- Pečieme ďalších cca 25 minút.
Nenašli ste svojho favorita? Skúste nahliadnuť na našich ďalších 6 receptov na slaný koláč quiche.